Nye strategier for det gamle fængsel

Astrid Søes Poulsen er direktør for FÆNGSLET i Horsens – som dog slet ikke er et ”fængsel” længere, men et mangesidet oplevelsescenter med fem solide ben. Et ”gammelt” fængsel har imidlertid også behov for ”nye strategier”, og det er en af grundene til, at hun valgte at deltage på toplederprogrammet Executive Management Programme INSEAD.

Astrid Søes Poulsen har i snart syv år været direktør for FÆNGSLET i Horsens. Tidligere i karrieren har hun arbejdet i forskellige kommunikationsroller, blandt andet som kommunikationschef i advokatkæden Advodan og som leder af branding og marketing i FÆNGSLET.

Astrid Søes Poulsen, direktør, FÆNGSLET

– Jeg er et levende bevis på, at en cand.mag. i dansk og filosofi kan føre mange steder hen – og til og med til en rolle som direktør for et gammelt fængsel. Da jeg påbegyndte uddannelsen, var det ikke med de store overvejelser, men med en lyst og interesse for fagområdet. Da jeg nærmede mig slutningen på uddannelsen, blev det dog klart for mig, at jeg ikke ønskede at arbejde med undervisning, men i højere grad ønskede en karriere inden for kommunikation og organisationsudvikling, fortæller hun og tilføjer:

– Efter godt et år i min kommunikationsrolle i FÆNGSLET, blev direktørposten ledig. Og da jeg allerede var blevet bjergtaget af, hvor spændende denne organisation var, valgte jeg at gå efter direktørposten – noget jeg heldigvis fik bestyrelsens opbakning til.

FÆNGSLET har sin rod i det oprindelige Horsens Statsfængsel, der var i drift fra 1853 og frem til 2006. I 2012 blev fonden FÆNGSLET stiftet, hvilket udgør hele grundlaget for den oplevelsesvirksomhed, som FÆNGSLET er i dag. Kulturinstitutionen består af fem solide ben: et fængselsmuseum, som ledes af Museum Horsens, kulturelle events (fx krimimesse, koncerter og festivaler), møder og konferencer til erhvervslivet, overnatning i form af et hostel med 22 autentiske celler samt erhvervslejemål til alt fra enkeltpersoner til større virksomheder.

– Kernen i vores organisation er et transformationsprojekt, som rummer store muligheder. Kunsten består i at få trukket det rigtige DNA ud af stedet og transformere det til noget nyt og spændende. Og som direktion og bestyrelse bruger vi meget tid på at rejse rundt for at se og blive inspireret af, hvordan andre har udviklet og fornyet lignende projekter. Vi forsøger kontinuerligt at finde inspiration til at udvikle vores oplevelsesvirksomhed, uanset om det handler om en forstærkning af vores nuværende tilbud eller et helt nyt ”6. ben”, forklarer Astrid Søes Poulsen.

Læs mere om INSEAD-toplederprogrammet

Godt alternativ til en MBA

Hendes rejse fra kommunikationsrollen til direktørstolen har i årenes løb indebåret deltagelse i flere lederkurser. Men tiden var imidlertid inde til at koble endnu mere læring på.

– Jeg er så heldig at arbejde et sted, hvor bestyrelsen bakker op om, at jeg kan udvikle mig i min rolle som direktør og leder. Og for lidt tid siden kom bestyrelsesformanden og spurgte: ”hvad er så dit næste udviklingsprojekt?”. Spørgsmålet foranledigede, at jeg gik på jagt efter et toplederprogram, der kunne bygge ovenpå mine tidligere lederuddannelser. Jeg vurderede en MBA, men følte også, at det kunne blive lidt for omfattende, og da jeg blev bekendt med det mere intensive forløb Executive Management Programme INSEAD, virkede det særdeles tiltalende. For det første var programmet koblet op mod den velrenommerede business-skole INSEAD, og for det andet bestod programmet af de tre søjler: ledelse, strategi og innovation, hvilket rent fagligt gav rigtig god mening for mig, udtaler Astrid Søes Poulsen.

Hun beskriver uddannelsesforløbet som særdeles tilfredsstillende – både i forhold til det faglige indhold, underviserne og de øvrige deltagere.

– Jeg var begejstret fra dag 1. Det faglige niveau var højt, deltagerne særdeles skarpe og underviserne, både erhvervslederne på modul 1 og INSEAD-professorerne på alle tre moduler, var imponerende. Det er en fornøjelse og en kæmpe styrke at møde så mange dygtige mennesker med et sammenligneligt ansvar som en selv, og jeg er virkelig tilfreds med mit udbytte, siger direktøren og fortsætter:

– Skal jeg uddybe, handler det kort og godt om, at jeg har fået fornyet og udbygget min indsigt i de tre kategorier, jeg var blevet stillet i udsigt: strategi, innovation og lederskab. Overordnet har jeg fået en tungere tilgang til strategiarbejdet, og til hvordan man sikrer et fremadrettet og proaktivt fokus for ens virksomhed, hvilket også hænger nøje sammen med innovationsarbejdet, som jeg også har fået nogle strukturerede værktøjer til at håndtere. Du er nødt til at have et klart bud på, hvor din virksomhed skal bevæge sig hen for at overleve. Strategi og innovation er naturligvis enormt vigtigt, men det er intet værd, hvis ikke man som leder formår at få sine medarbejdere og virksomhedskultur med på rejsen. I den henseende har læringen om og træningen i det lederskabsmæssige arbejde været særdeles givende.

Se indholdet i Executive Management Programme

FÆNGSLET som case

De nye perspektiver og færdigheder kommer godt med i fremtiden, påpeger Astrid Søes Poulsen, som blandt andet ”lagde virksomhed” til det projektsamarbejde, der er en del af executive-programmet, og som foregår mellem modul 2 og 3 på INSEAD.

– Det var et privilegie for mig, at vi arbejdede med FÆNGSLET i vores projekt-case. Jeg skylder en stor tak til de øvrige deltagere i projektgruppen, som arbejdede hårdt, brugte tid sammen med mig og gav mig kvalificeret mod- og medspil i det strategiarbejde, vi har påbegyndt, men som skal implementeres i løbet af efteråret. Jeg har fået noget meget konkret med mig hjem, som jeg kan anvende i dette videre arbejde, siger hun, før hun afslutter:

– Det stærke er også, at vi som deltagere har fået et fælles sprog, som vi kan anvende i vores arbejde videre. Vi var et virkelig godt hold, som evnede at arbejde på kryds og tværs – og det var sjovt at blive kendt med hinanden og hinandens virksomheder. Derfor håber jeg også, at vi formår at holde kontakten i netværket fremadrettet – jeg er ikke i tvivl om, at vi vil kunne få meget ud af at dele vores knowhow med hinanden i fremtiden.

Mød programmets undervisere

BESTIL MATERIALE

Her kan du bestille materiale om toplederuddannelsen Executive Management Programme INSEAD

Executive Forum

– Book dit faglige boost nu!

Kunne du tænke dig en løbende faglig vidensindsprøjtning og få ny inspiration til dit lederjob, så vær med i vores Executive Forum.

Executive Forum giver dig ny viden på udvalgte temaer og nye perspektiver og indsigter til brug for udvikling af virksomheden og dit daglige arbejde.

Book dit faglige boost i Executive Forum allerede nu.

Med Executive Forum får du aktuel viden og inspiration fra top-professorer fra de internationalt anerkendte business-skoler, IMD og INSEAD. Forummet giver desuden en enestående mulighed for at sparre med andre ledere og bestyrelsesmedlemmer i et dynamisk og intensivt læringsmiljø – og er dermed grobund for en kontinuerlig udvikling af både ledelsesfaglige og personlige dimensioner.

Køb billet til en eller flere masterclasses her.

Executive Forum – se årets program