Historien bag Manuel Knights filosofi: “Hvis du vil have majs, må du plante majs”

Fra en gård i Alabama til et helt akademi

I dette blogindlæg kan du få et unikt indblik i grundlaget for Manuel Knights filosofi. Manuel Knight fortæller her historien om at arbejde på sin bedstefars gård, og hvad der kommer ud af at glemme at reparere et hegn. Det har Manuel Knight bygget sit akademi og sin virksomhed på.

Manuel Knight er CEO, stifter og konsulent på Manuel Knight Academy, og han underviser desuden på vores lederuddannelser.

Du vil i indlægget høre mere om The Corn Philosophy, som er et begreb, Manuel Knight har opfundet. Direkte oversat betyder det majs-filosofien, og det dækker over talemåden ”hvis du vil have majs, må du plante majs”, som Manuel Knight fortæller om oprindelsen til.

 

Historien bag The Corn Philosophy
Af Manuel Knight

Jeg voksede op i en ghetto i Atlanta, Georgia. Det var et hårdt liv og en konstant kamp. Naboerne var hele tiden lige ved at gå amok, og der var aldrig langt mellem problemerne. Der var mange bandeaktiviteter, og somrene var de værste for os unge drenge.

For at holde os ude af problemer sendte min mor hver sommer mig og min bror hen til vores bedsteforældres gård. Det var og er noget af det bedste, der nogensinde er sket for mig. Livet på gården i Alabama var fantastisk. Der var altid nogle af mine kusiner og fætre, så det var aldrig kedeligt. Der var meget hårdt arbejde, men også masser af skæg og ballade.

Hver morgen stod vi op omkring klokken 7. Drengene skulle arbejde i marken med min bedstefar, og pigerne arbejdede i laden og i huset med min bedstemor.

Min bedstefar var en sej og hårdtarbejdende mand, men meget venlig, så vi elskede al den tid, vi tilbragte sammen med ham. Han hævede aldrig stemmen, og han bad os aldrig om at gøre noget mere end en gang. Hvis vi ikke løste vores opgaver, eller vi glemte at ordne noget, så gjorde han det simpelthen selv. Han glemte det ikke, men han gjorde heller aldrig et stort nummer ud af det. Han ventede bare.

En dag fik jeg ikke repareret et hegn, som min bedstefar havde bedt mig om at reparere. Mine fætre og jeg havde var taget på svømmetur, og jeg havde det simpelthen for sjovt til at ordne hegnet. Senere på dagen ville vi tage på markedet og købe slik, så jeg spurgte min bedstefar, om han ville give os nogle penge. Han smilede bare og så på mig.

– Du har brug for penge til slik?, spurgte han.
– Ja, har du nogen?, sagde jeg med de største hundeøjne, jeg kunne præstere.
– Ja for Søren, jeg har hele lommen fuld!

Glad og allerede med løbende mundvand ved tanken om alt det slik, vi skulle købe, spurgte jeg:

– Hvor mange penge kan jeg få?

Min bedstefar stak hånden i lommen og hev en hel håndfuld mønter frem, som han viste mig. Det så ud som en hel million. Da jeg rakte ud efter mønterne, trak han hånden til sig. Jeg så forvirret på ham, men jeg sagde ikke noget. Jeg kunne mærke, at han havde noget, han ville sige.

– Ordnede du hegnet?
– Øhm, jeg gør det med det samme, det tager ikke særlig lang tid.
– Det er for sent, for det er allerede ordnet.

Omtrent der forstod jeg, at jeg ikke ville få penge til at købe slik for.

– Kom nu, please, bad jeg.
– Hvis du vil have majs, så plant majs, sagde han og gik sin vej.

Det slog mig som en kæmpe hammer. Senere forklarede min bedstemor mig, hvad der var sket. Hvis du vil have belønningen, må du først gøre arbejdet. Og du skal gøre det, når det skal gøres, ikke for sent.

Jeg forstod det.

Vores filosofi på Manuel Knight Academy stammer fra min bedstefar: ”Hvis du vil have majs, så plant majs.” Hvad du giver og lægger i det, du laver, er, hvad du får igen. Reglen er den samme, hvad enten vi snakker landbrug, livet eller forretning. Vi kalder det The Corn Philosophy.

Om forfatteren

Manuel Knight kommer oprindeligt fra USA, og han flyttede til Sverige i 1993 efter at have aftjent 10 år i den amerikanske hær som ”special forces operative”. Manuel Knight har 15 års erfaring som ledelsesrådgiver og underviser, og han underviser bl.a. på vores High Potential Management Programme.

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment