To bøger, du bør læse i liggestolen

Sommerferien kommer snigende, og vi får det at vide igen og igen: Det er vigtigt at slappe af og holde fri. Men der er jo ingen, der siger, at man ikke kan lave noget fornuftigt, mens man slapper af. Hvad skulle der for eksempel være i vejen med at tage en god bog med på stranden eller i sommerhuset? Så her er min anbefaling af to bøger, som du både kan slappe af med og blive klogere af. Du er mere end velkommen til at supplere med andre anbefalinger i kommentarerne.

Af Steen Buchreitz Jensen

Når vi som virksomhedsledere skal flytte mennesker, meninger eller markedsandele, så dykker vi stort set alle sammen ned i den samme strategiske værktøjskasse, der er fyldt med forandringsledelse, fællesmøder, markedsføringsmateriale og andet godt. Problemet er bare …, at det ikke er godt nok. De to bøger, jeg vil anbefale dig at forsøde din sommerferie med i år, forklarer hvorfor. Og hvad der virker i stedet for.

Bøgerne handler lidt forenklet om, hvordan vi mennesker i virkeligheden fungerer i modsætning til, hvordan vi ynder at tro, vi fungerer. Bøgerne handler om adfærdsøkonomi og adfærdsdesign og dermed om at forstå, hvorfor vi som mennesker handler og tænker, som vi gør. Ikke nogen dårlig viden at basere for eksempel sit strategiarbejde på, vel?

Anbefaling nr. 1: Thinking fast and slow, af Daniel Kahneman

Professor Daniel Kahneman er blevet kaldt den mest indflydelsesrige psykolog siden Sigmund Freud. Han er også forfatter, og i 2002 modtog han som den første psykolog Nobelprisen … i økonomi. Dermed blev han den første til at modtage den økonomiske Nobelpris uden at være økonom af profession.

Kahneman er især kendt for sit arbejde med dømmekraftens og beslutningstagningens psykologi og med adfærdsøkonomi, og det har givet en helt ny forståelse af alt fra finansielle markeder til forbrugeradfærd.

I bogen forklarer Kahneman, hvordan vi mennesker tænker på to måder. Den hurtige, som han kalder for System 1 og den langsomme kaldet System 2. Og fordi System 1 er den hurtige måde at tænke på, foretrækker vi automatisk den fremfor System 2, der kræver langt mere arbejde at bruge. Til gengæld betyder det, at vi er nemme at narre.

Vi kan sagtens bruge System 1 til at svare, at to plus to er lig med fire. Problemet er, at vi også automatisk bruger System 1, når vi burde tænke os grundigere om og bruge System 2. Eksempel: Hvor mange dyr af hver slags tog Moses med sig på Arken? System 1 vil svare: 2 af hver. Men hvis vi tænker os om – altså bruger System 2 – vil de fleste af os vide, at Moses aldrig slæbte et eneste dyr med ombord på nogen ark. Det gjorde Noah til gengæld. Begge navne er bibelske, har to stavelser og et “o” som andet bogstav. Derfor snyder hjernen os.

I bogen fortæller Kahneman let og ligefremt, hvordan vores hjerner fungerer. Og hvordan vi kan udnytte den viden til både at forstå og præge andres adfærd og handlemønstre. Dybt interessant og yderst relevant.

Jeg synes, du skal læse Thinking, fast and slow, fordi …
… bogen udover at dokumentere, at vi mennesker træffer forudsigeligt irrationelle beslutninger også giver en god forståelse af, hvordan vi begynder at acceptere det som et faktum. Du vil få en grundig forståelse for de psykologiske mekanismer, der styrer mange af verdens beslutninger. Hvis du vil springe den psykologiske forståelse over og fokusere direkte på, hvordan du udnytter den viden, Kahneman har afdækket, er den næste bog måske mere noget for dig.

Anbefaling nr. 2: Nudge af Richard A. Thaler og Cass R. Sunstein

Nudge er titlen på den anden bog, jeg vil anbefale dig at tage med på sommerferie. Den er skrevet af juristen og Harvard-professoren Cass R. Sunstein og økonomen Richard A. Thaler fra University of Chicago. Thaler er, ligesom Kahneman, modtager af Nobelprisen i økonomi. Den fik han i 2017 for sine betydelige bidrag til forskningen inden for adfærdsøkonomi.

“Nudge” kan bedst oversættes til dansk med “puf” i betydningen at puffe nogen i den retning, man ønsker. Det handler med andre ord om at påvirke adfærd og handlinger med udgangspunkt i, hvordan den menneskelige hjerne fungerer. Ganske som det gør i Kahnemans Thinking, fast and slow.

Men Thaler og Sunstein tager den videnskabelige viden om vores adfærd, og hvordan man påvirker den, et skridt videre og gør den mere operationel. Det gør de ikke mindst ved at give den tilgang til påvirkning af handlemønstre et navn: Nudging.

Bogen og begrebet har ikke bare inspireret til etableringen af tidligere omtalte The Nudging Company. Statsledere som Barack Obama og David Cameron har både omtalt og anvendt begrebet i vid udstrækning, og David Cameron har endda sagt, at Thaler og Sunsteins bog betyder lige så meget for de konservative i England i dag, som økonomen Friedrich Hayes bøger betød for Margaret Thatcher.

Bogen er endnu et opgør med tidligere tiders forestillinger om, at vi mennesker er rationelle mennesker, hvis beslutninger og handlinger er styret af fornuft fremfor følelser. Du får et afslørende indblik i, hvordan vi som mennesker træffer beslutninger. “Nudge” handler om, hvordan vi træffer valg og om, hvordan vi bliver bedre til at træffe de rigtige valg i alt fra personlige investeringer, over forbrug af fødevarer til forvaltning af naturens ressourcer.

Jeg synes, du skal læse Nudge, fordi …
… Thaler og Sunstein bygger videre på Kahnemans tanker og giver os en forståelse for, hvordan vi omsætter den viden i hverdagen. Bogen giver ikke bare god inspiration til din ledelsesindsats, men også praktiske input til mange andre af livets store udfordringer.

Dette bliver næppe det sidste blogindlæg om bøger, som jeg selv er voldsomt inspireret af. Derfor vil jeg også rigtig gerne have dine input til bøger, som du synes, at jeg, og de andre læsere her på LederBloggen, bør kaste os over.

Og hav så en rigtig god og afslappende (og lidt lærerig) sommerferie. Hvis du kommer til at kede dig eller mangle læsestof, så følg med her på LederBloggen sommeren igennem. Vi bliver siddende ved tasterne.