”At forandre mennesker og kulturer er svært”

Strategieksekveringsprogrammet Leading Strategic Change INSEAD har givet Mette Cordt, nordisk HR-direktør i Konica Minolta, endnu større viden om, hvordan man leder og implementerer tunge transformationsprojekter.

En kandidatgrad i kommunikation og geografi skulle vise sig at være et godt udgangspunkt for en omfattende karriere inden for HR-området for Mette Cordt, der i dag er nordisk HR-direktør i Konica Minolta. Jobrejsen startede som projektleder og senere hen personlig assistent for administrerende direktør i daværende Mærsk Data Organisator.

– Det var en tid, hvor jeg lærte rigtig meget om det, der foregår på direktionsgangen omkring ledelse og det at styre en forretning. Efter endt barsel blev jeg ringet op og spurgt, om jobbet som HR-chef var noget for mig – og det var det i allerhøjeste grad. Det har været den helt rette hylde, og lige siden har jeg beskæftiget mig med HR, fortæller Mette Cordt.

Læs mere om Leading Strategic Change INSEAD

Mette Cordt, nordisk HR-direktør, Konica Minolta

Hele HR-paletten

Vejen videre fra Mærsk Data gik til IMB og KMD. Efterfølgende var hun fem år som HR-business partner i finanssektoren, nærmere betegnet FIH Erhvervsbank.

– Det var enormt spændende at lave HR-udvikling, men efter et halvt år ramte Finanskrisen. Det fik naturligvis også store konsekvenser for HR-området, og en af mine vigtige opgaver handlede i den periode om at sikre, at downsizingen forløb så gnidningsfrit som muligt – og samtidig sørge for at der var en god kultur blandt de tilbageværende ansatte. Efter fem år med meget spændende udviklings- og procesrelateret HR-arbejde, var jeg dog kommet til at savne den traditionelle HR-rolle og det ansvar, der følger med denne. Det førte mig videre til stillingen som HR-direktør i Konica Minolta, hvor jeg har været i ni år og beskæftiget mig med hele HR- paletten – de seneste år med nordisk ansvar, udtaler Mette Cordt.

Konica Minolta er en japansk ejet virksomhed med 140 års historie bag sig. Gennem tiderne har selskabet udviklet sig betydeligt: Fra at have hovedforretningen inden for kopi og print til også at beskæftige sig med dokumenthåndtering og infrastrukturløsning og datamodellering. Virksomheden har med andre ord været på en betydelig digitaliseringsrejse.

Se programindholdet i Leading Strategic Change INSEAD

BESTIL MATERIALE

Her kan du bestille materiale om toplederuddannelsen Leading Strategic Change INSEAD

INSEAD-uddannelse på ønskelisten

HR-direktørens opgaver har, som tidligere nævnt, spændt vidt og bredt i selskabet, hvilket også har indbefattet ansvar for en række transformationsprojekter gennem tiderne. Netop interessen og involveringen i disse forandringsprojekter var en af bevæggrundene for, at hun valgte at deltage i strategieksekveringsprogrammet Leading Strategic Change på INSEAD efteråret 2021.

– Programmet var relevant for mig, idet jeg har ledet og haft ansvar for forskellige nordiske projekter – jeg har reelt været i ”forandringsmode” i mange år. Jeg har gået på forskellige kurser og opsnappet viden undervejs, men har også erkendt, at det med at skabe forandring i en organisation og få både menneskene og kulturen til at skifte retning, er vanskeligt. Jeg havde med andre ord en trang til at få input og inspiration med henblik på at nå op på ”næste niveau”. Dernæst har jeg i mange år haft en ambition om at komme en tur til INSEAD – for at mærke hele miljøet og stifte bekendtskab med de dygtige professorer, som underviser der, udtaler hun og fortsætter:

– De to professorer på Leading Strategic Change var superdygtige – på hver deres måde, og det gav en rigtig fin balance. Det var godt at få en ”brush up” på den teoretiske viden fra professorer, der i særdeleshed har videnskabeligt belæg for det, de underviser i. Og så var jeg meget begejstret for de cases, vi blev præsenteret for, hvor vi arbejdede med forskellige scenarier og konsekvenser. Casene fulgte virkelig godt op på den teoretiske viden, vi var blevet præsenteret for, og koblede den teoretiske ramme med den praktiske. Det var der meget læring i.

Mød professorerne på Leading Strategic Change INSEAD

Lokalt – og internationalt

Mette Cordt beskriver det som givende og inspirerende at træffe ”ligesindede” fra forskellige brancher og virksomheder, der sidder med samme udfordringer og problemstillinger som hende selv. Og derigennem få andres input til, hvordan man kan lykkes endnu bedre med sine transformationsprojekter.

– Før jeg tog afsted, var jeg lidt i tvivl om, hvorvidt det var et rigtigt valg at tage til INSEAD med en dansk gruppe. Men skepsissen blev virkelig gjort til skamme. Det var så absolut en fordel at være der med en dansk gruppe, man kommer tæt på, kombineret med det internationale læringsmiljø. Samspillet mellem det lokale og det internationale spiller virkelig godt.

Tre helt konkrete læringer fra strategieksekveringsprogrammet var af stor relevans for HR-direktøren i Konica Minolta.

– For det første var det spændende at beskæftige sig med de skjulte barrierer i organisationen. Det med at man, selv om man nøje efterlever opskriften i lærebogen, stadig får problemer med implementeringen – og hvordan man håndterer disse problemer. Dernæst var det yderst relevant at blive udfordret i forhold til at bringe forskelligheder i spil, når man arbejder med forandringsprojekter. At man er forsigtig med at bekræfte hinanden og gå ind i en selvforstærkende sfære. Spørg hellere en, der er uenig med dig – fremfor en, der mener det samme. Afslutningsvis var det nyttigt at få viden om hvor vigtigt det er at kommunikere godt og tydeligt, før man ”trykker på startknappen” til store forandringsprojekter, fremhæver hun, før hun afslutter:

– Disse vigtige læringer har uden tvivl givet mig en stor ballast, både i forhold til eksisterende projekter jeg står midt i, men også ved at udfordret mit tankesæt i relation til at gøre tingene lidt anderledes, når jeg driver forandringsprojekter fremadrettet.

Se alle executive-uddannelser

Fortsæt din læring efter endt uddannelse

– deltag i flere årlige undervisningsdage

Executive Forum er et eksklusivt læringsforum for dig, der ønsker at fokusere på og udvikle din ledelsesmæssige og strategiske viden og kompetence.

I Executive Forum får du aktuel og unik viden med henblik på at videreudvikle din leder- og bestyrelsesrolle. Du får inspiration fra professorer fra de internationalt anerkendte business-skoler, IMD og INSEAD, der via fire årlige masterclasses/undervisningsdage giver dig kontinuerlig læring om temaer, der optager virksomheder, ledere og bestyrelser i dag.

Forummet er desuden en enestående mulighed for at bevare kontakten med tidligere deltagere, hvis du har deltaget på et af Scandinavian Executive Institutes uddannelsesprogrammer.

Executive Forum – fortsæt din læring