3. generation i familievirksomheden:

“Måtte søge jobbet tre gange, før jeg fik det”

Det lå aldrig i kortene, at Sebastian Bramsen Haugaard skulle gå operativt ind i familievirksomheden HauCon. Det var dog der, hjertet og passionen lå – og ved tredje forsøg, blev han ”sluppet ind”.

Sebastian Bramsen Haugaard har en uddannelsesmæssig baggrund som forretningsudviklingsingeniør, der efterfølgende er suppleret med en mastergrad fra Hult International Business School, hvor han studerede i både Boston, London og Shanghai. Efter afsluttet uddannelse startede karrieren i managementkonsulentfirmaet Valcon, hvor han arbejdede med forretningsstrategier.

Sebastian Bramsen Haugaard, COO i Haucon

– Det lå aldrig i planen, at jeg skulle gå ind i familievirksomheden. Mine forældre var optaget af, at vi børn skulle gøre noget andet og selv vælge, hvad der ville gøre os glade og give os et godt arbejdsliv. Men da jeg havde være managementkonsulent i en årrække, kunne jeg godt mærke, at hjertet og passionen lå ved det, som familien – blandt andet min farfar og min far – havde skabt. Jeg fik dog ikke lov i første forsøg, da min far ikke mente, at jeg havde lært nok endnu. Anden gang var han ikke klar, men tredje gang var lykkens gang. Det er klart, man skal være opmærksom på, at det påvirker familiedynamikken, når man vælger at gå ind og arbejde så tæt sammen som familiemedlemmer, siger Sebastian Bramsen Haugaard.

Få mere information om INSEAD-bestyrelsesprogram

BESTIL MATERIALE

Her kan du bestille materiale om bestyrelsesuddannelsen Executive Board Programme INSEAD

Klar til næste generation

Sebastian startede i en rolle som forretningsudvikler for tre år siden, og er nu COO i selskabet med ansvar for den administrative ledelse og forretningsudvikling. HauCon er en privatejet virksomhed, der blev grundlagt i 1988 af Sebastians far og farfar, og som i dag en af Nordens største distributører af specialartikler til byggebranchen, herunder entreprenør- og elementindustrien. Virksomheden tæller totalt 120 ansatte og er repræsenteret via 11 afdelinger i henholdsvis Danmark, Norge, Sverige og Finland. Familien har et aktivt ejerskab som en af hovedaktionærerne i koncernen, og selskabet har de seneste år præsteret vækstrater på mellem 26 og 29 procent.

– Det har været en fantastisk rejse med hele HauCon-gruppen. Fra mit perspektiv har det handlet om at gøre virksomheden klar til næste generation som ejerdrevet virksomhed, og her er der især to temaer, som har været og er i fokus: en professionalisering af arbejdsgangene samt arbejdet med bæredygtighed – fra at bæredygtighed er et mål i sig selv til at blive en fasttømret del af vores virksomhedskultur, fortæller han og fortsætter:

– Med henblik på professionalisering af arbejdsgangene handler det om at optimere og udnytte de teknologiske muligheder – og at vi, selvom vi er i en vækstfase, formår at fastholde vores virksomhedskultur og bibeholde vores kerneværdier. Og at vi altid tager udgangspunkt i, at vores tiltag tager afsæt i at tilføre værdi til kunderne, og at tiltagene enten automatiseres eller outsources, så vi bruger vores tid, der hvor vi er bedst. I dette arbejde har det været helt essentielt at skabe en flad organisationsstruktur med en høj grad af medarbejderinvolvering og medarbejderbeslutning.

Som nævnt er også bæredygtighedsagendaen central i HauCon. Og som leverandør til byggebranchen, er der mange tangenter at spille på.

– Vi har arbejdet intensivt på at identificere, hvordan vi bedst kan gøre en forskel og dernæst sikre, at det bliver en fasttømret del af vores strategi og virksomhedskultur. Hos os drejer det sig især om kompetenceudvikling af både personale, kunder og leverandører. Vi kan gøre en forskel i byggebranchen ved at fokusere på mindre spild på byggepladserne, på gode retursystemer samt på emballage- og produktudvælgelse. Vi har et nært samarbejde med vores leverandører, og har samlet det meste af vores produktion tæt på os i Europa, således at vi sikrer så gode arbejdsforhold som muligt.

Se indholdet i Executive Board Programme

Bestyrelsesposter i familievirksomheder

Sebastian har siddet i familievirksomhedens bestyrelse siden han var 20 år gammel med det formål at lære virksomheden at kende og mestre forretningsledelse på højt niveau.

– For et lille år siden fik jeg desuden mulighed for at gå ind som bestyrelsesmedlem i en anden familievirksomhed, Bent Brandt A/S, og det var bevæggrunden for, at jeg valgte at deltage på Executive Board Programme INSEAD. Jeg vil egentlig også gerne udfordre tankegangen om, at man skal være 55-60 år gammel og have 30 års erhvervserfaring for at kunne bidrage i bestyrelsesarbejdet. Med det tempo og den uforudsigelighed, der er i verden i dag, tror jeg, at også aldersmæssig diversitet er en fordel, siger han og tilføjer:

– Mit job i HauCon er naturligvis det primære, men bestyrelsesarbejde er både sjovt, motiverende og interessant – lidt som at være konsulent. Og så er det ekstremt vigtigt, at jeg er så godt forberedt, som muligt. Det er drømmen, at vores virksomhed forbliver på familiens hånd.

HauCon-chefen satte specielt stor pris på mikset af forskellige deltagere og undervisningsformen.

– Niveauet på programmet var ekstremt højt – ment på en positiv måde. Underviserne imponerede, og det samme gjorde sammensætningen af mennesker, der repræsenterede forskellige virksomheder og brancher. Undervisningsmæssigt var det exceptionelt – professorerne bragte nogle temaer på banen, som i udgangspunktet kunne være kedelige og komplekse, men formåede at gøre det ekstremt praktisk og spændende, så vi alle kunne være med. Her lærer man ting, man ikke kan læse i en bog, og jeg synes især arbejdet med cases i gruppesammenhæng gjorde en stor forskel, udtaler Sebastian Bramsen Haugaard.

Han fremhæver specielt to ting fra uddannelsesprogrammet, der har haft stor betydning for ham.

– For det første har jeg fået endnu større indsigt i formålet med en bestyrelse og dennes rolle – det er et perspektiv, man ofte misser. Det handler blandt andet om, hvilket ansvar man påtager sig ved at gå ind i en bestyrelse – hvad man skal blande sig i – og hvad man ikke skal blande sig i. Dernæst var det også givende at få en større forståelse for dybden i dynamikken i bestyrelser. Man skal sætte sig ind i kerneværdierne og kulturen, og man kan ikke bare lave en ”copy-paste” fra en bestyrelse til en anden, siger han og afslutter:

– Overordnet har programmet helt klart bidraget til, at jeg kan være et endnu mere bevidst og aktivt bestyrelsesmedlem end tidligere, og jeg har fået en god værktøjskasse med, som jeg kan anvende i dette arbejde. Og så har netværket med de øvrige deltagere været helt fantastisk: jeg var lidt bekymret for, om jeg kunne ”falde lidt udenfor” qua min unge alder, men alle var meget åbne og inkluderende, og jeg har fået nogle virkelig tætte kontakter, jeg kan benytte mig af fremadrettet.

Mød underviserne og professorerne

Executive Forum

– Book dit faglige boost nu!

Kunne du tænke dig en løbende faglig videns indsprøjtning og få ny inspiration til dit lederjob, så vær med i vores Executive Forum.

Executive Forum giver dig ny viden på udvalgte temaer og nye perspektiver og indsigter til brug for udvikling af virksomheden og dit daglige arbejde.

Book dit faglige boost i Executive Forum allerede nu

Med Executive Forum får du aktuel viden og inspiration fra top-professorer fra de internationalt anerkendte business-skoler, IMD og INSEAD. Forummet giver desuden en enestående mulighed for at sparre med andre ledere og bestyrelsesmedlemmer i et dynamisk og intensivt læringsmiljø – og er dermed grobund for en kontinuerlig udvikling af både ledelsesfaglige og personlige dimensioner.

Køb billet til en eller flere masterclasses her.

Executive Forum – se årets program