Fremtidens bestyrelsesarbejde:

Drøm stort og sæt medarbejderne ”fri”

Hvad er succesopskriften på fremtidens bestyrelsesarbejde? Det blev deltagerne på vores mini-masterclass om fremtidens bestyrelsesarbejde klogere på, da Jim Hagemann Snabe, Mikael Trolle og Jesper Lok gav deres vigtigste råd til, hvordan man genopfinder sit bestyrelsesarbejde.

Der var fuldt hus hos Dansk Industri fredag den 28. april, da mini-masterclassen om fremtidens bestyrelsesarbejde løb af stablen i regi af Executive Forum. Jim Hagemann Snabe, Mikael Trolle og Jesper Lok var til stede for at give skandinaviske bestyrelsesmedlemmer et ”wakeup-call” og en række guldkorn fra deres seneste bog ”Reinvention from the boardroom”, som de sammen har skrevet.

Jesper Lok gav, sammen med Jim Hagemann Snabe og Mikael Trolle, deltagerne viden om fremtidens bestyrelsesarbejde.

– Det er vores ambition at tilbyde jer en god blanding af inspiration og et praktisk strategirammeværktøj, som I kan anvende i jeres bestyrelsesarbejde, lød det fra Jesper Lok fra talerstolen, før han fortsatte:

– I en verden, som nu ændrer sig hurtigere og hurtigere, kan du ikke længere planlægge fremtiden, men du kan sikre, at du ankommer til den ”godt positioneret”. Vi lever i en tid med radikale ændringer, og ændringscyklusserne bliver kortere og kortere. Det er netop det, Dreams & Details-modellen griber fat i: Vi kan ikke længere lave femårsplaner, men må have fokus på både at præstere godt i indeværende sæson samtidig med at vi transformerer os til næste sæson – vi må altså være gode til begge dele. Dreams & Details-rammeværktøjet handler om at turde at tænke stort og genopfinde sig selv, mens det stadig går godt.

Se årets masterclasses i Executive Forum

Bæredygtig drøm

Take-aways fra bestyrelses-masterclassen

  • Bæredygtighedsagendaen repræsenterer også potentielt en tidligere uset stor forretningsmulighed. For at udnytte disse muligheder og bidrage til den bæredygtige omstilling af samfundet, er virksomheder og bestyrelse nødt til at bryde med deres vaner.
  • Drøm stort: Undgå at ambitionerne begrænses af det nuværende set-up og se i stedet på det potentiale, der er i en digitaliseret og bæredygtig verden.
  • Udover traditionelle præstationsmål bør bestyrelser have fokus på at følge op på små forandringer, der kan udvikle sig til store forandringer over tid.
  • På hvilken måde er din værdikæde under forandring? Hvor er volumen, og hvordan skabes værdierne i fremtiden?
  • Skab rammer, der sætter medarbejderne fri: Det er utroligt, hvad de ansatte kan udrette, hvis man ikke ”går i vejen for dem”.
  • Bestyrelser bruger ofte for meget tid på fortiden, dels fordi det er enklere at forholde sig til fakta og historiske resultater, og dels fordi man ofte har en tendens til at tale om ”hvor dygtige vi har været”.
  • Det er derfor vigtigt, at man i bestyrelsesmøderne forsøger at se ind i fremtiden for at finde ud af, hvor man kan blive bedre.
  • Det er et vigtigt bestyrelsesansvar at skabe den psykologisk tryghed, der gør ledelsen modig nok til at tage problemområder op og diskutere, hvad som kan gøres bedre.

I et bestyrelsesperspektiv er det dermed særdeles vigtigt at sikre, at bestyrelsen er tæt på virksomhedens strategiarbejde og formår at skabe et miljø, hvor man både performer ”nu” og løbende transformerer sig med henblik på fremtiden. I den forbindelse gav den tidligere Mærsk-bestyrelsesformand, Jim Hagemann Snabe, et ”real life”-indblik i, hvordan containergiganten har startet processen med at transformere koncernen – og faktisk hele branchen – til at blive mere bæredygtig.

– I Mærsks bestyrelse satte vi os et ambitiøst mål om at dekarbonisere, ikke bare vores egen virksomhed, men hele shippingbranchen. Det startede med en inspirerende og modig drøm om at gå helt væk fra fossilt brændstof, og i bestyrelsen var vi enige om beslutningen. Men vi vidste ikke på daværende tidspunkt, hvordan vi præcist skulle gribe det an. Så vi havde drømmen, men måtte efterfølgende bygge de kritiske færdigheder for at gøre dette i praksis. Undervejs blev det klart, at vi ikke kunne anvende batterier, da de ville fylde for meget på skibene. I stedet endte det med en ombygning af motorerne på skibene til Power-to-X (green fuel). Der er stadig langt igen, men vi ligger foran tidsskemaet, og nu er det første skib i produktion og ankommer til København i løbet af året, fortæller han og tilføjer:

– I fremtiden bliver det en vigtigere og vigtigere del af en bestyrelses arbejde at udfordre eksisterende antagelser og sørge for, at man ikke bare bliver på ”samme sti”. Bestyrelsen skal være med til at skabe den drøm, der beskriver ambitionen, men skal også sikre, at man identificerer de nødvendige detaljer, som er en forudsætning for at lykkes. Netop dette er essensen i Dreams & Details-modellen, som vi også har anvendt i vores bæredygtige rejse.

Dagen bød på en række ”key-learnings” og gode råd, som kan være nyttige for bestyrelsesformænd og -medlemmer at være bevidste om, og som kan ses i artiklens faktaboks.

Læs mere om Executive Forum

Køb billetter til Executive Forum

For at få det største udbytte, anbefaler vi, at man deltager med flere personer fra samme virksomhed, så alle får samme viden og afsæt til at arbejde videre efterfølgende.

Den, der foretager tilmeldingen, er kontaktperson for billetterne, og hvis du tilmelder flere personer, kontakter vi dig for navn og e-mail på deltagerne. Vi vil herefter sende bekræftelse og informationer forud for masterclassen.

Tilmeld dig Executive Forum her