Den grønne vækstrejse ledes gennem bestyrelsesarbejde

Jens Ebbesen, der har mere end 30 års erfaring fra internationale industri- og elektronikvirksomheder, står i spidsen for at drive den hyper-grønne vækstrejse i Eltwin Group – noget, der i høj grad skal ske via hans interne bestyrelsesroller i selskabet.

Jens Ebbesen er Group CEO i Eltwin Group, der specialiserer sig i udvikling og fremstilling af intelligente motorstyringsløsninger, især inden for energioptimering. Eltwin Group er en del af svenske Nibe Industrier AB, som administrerer mere end 100 datterselskaber over hele verden og tæller mere end 20.000 ansatte.

Jens Ebbesen, Group CEO i Eltwin Group

– Energieffektive løsninger er vores absolutte kerneområde, hvor vores største segment lige nu er HVAC/varmepumper. De senere år har vi været på en enorm vækstrejse, og bare i indeværende år har vækstraten være på næsten 50 procent. Fremadrettet står vi fortsat overfor en stor vækstopgave, hvor energieffektive løsninger og et særdeles skarpt fokus på den grønne omstilling er hovedessensen, fortæller Jens Ebbesen, der har været CEO i Eltwin Group siden december 2022.

Med en maskiningeniør-uddannelse i bagagen har han i mere end 30 år arbejdet med virksomheder inden for industri- og elektronikbranchen – blandt andet i Motorola, Alstom, Logstor og Kamstrup – og ofte fra internationale lokationer. Hovedfokus har været på udvikling og transformation af multinationale selskaber, hvor forretningsekspansion, fusioner, opkøb, frasalg og grøn transformation har været omdrejningspunktet.

Advanced Board Programme – for erfarne bestyrelsesmedlemmer

Ledelse drives gennem bestyrelsesarbejde

Sideløbende med executive-rollerne har Jens Ebbesen desuden siddet i en række interne og eksterne bestyrelser, blandt andet i Eltwin Groups internationale datterselskaber.

– Rigtig meget af ledelsesarbejdet i Eltwin Group og Nibe Industrier drives gennem aktivt bestyrelsesarbejde. I Nibe Industrier har vi intet mindre end 100 datterselskaber på tværs af koncernen, som vi driver som selvstændige virksomheder. Med min involvering i flere af disse, bliver min CEO-rolle også ofte til en bestyrelses-rolle, siger han.

Og netop håndteringen af denne balance var en af bevæggrundene for, at Jens Ebbesen valgte at deltage i Scandinavian Executive Institutes bestyrelsesuddannelse for erfarne bestyrelsesmedlemmer og -forpersoner, Advanced Board Programme INSEAD.

– Hele CSR- og bæredygtighedstematikken er noget, vi står midt i – og vi er gode til det. Nu står vi imidlertid overfor også at skulle have dette på agendaen i vores mindre datterselskaber rundt omring i verden, og dette ønskede jeg supplerende viden om. Ikke mindst i forhold til at gøre temaet forståeligt og tilgængeligt – og motivere mine kollegaer til at få det på agendaen. Dernæst var jeg optaget af at få en generel ”brush up” på vigtige bestyrelsestemaer: hvad rør sig i tiden, hvad skal man være opmærksom på og hvilken inspiration kan man hente udefra, siger han.

Dette er indholdet i INSEAD-programmet

Fornyet og forbedret bestyrelsesarbejde

Jens Ebbesen har tidligere deltaget på bestyrelsesprogrammet Executive Board Programme og fremhæver i den sammenhæng, at han tydeligt kunne mærke et ”step up” og en niveauforskel til Advanced Board Programme.

– Det var tydeligt at mærke, at alle deltagere var særdeles erfarne bestyrelsesforpersoner og -medlemmer. Alle havde noget at byde ind med, og vi fik nogle virkelig interessante dialoger og diskussioner i forhold til de megatrends, der bør være på alle bestyrelsers agendaer for tiden. Dernæst oplevede jeg en undervisning, som var på et særdeles højt niveau, og som var både inspirerende og relevant. Det hele ramte virkelig godt, og der var intet, som ”faldt ved siden af”, udtaler han.

Ifølge Jens Ebbesen har bestyrelsesuddannelsen give ham en række værktøjer, der gør det muligt at adresserer udfordringer på en anden måde end tidligere.

– En af mine vigtige take-aways er ny viden om, hvordan man parallelt med det økonomiske regnskab også får udarbejdet et ESG- og bæredygtighed-regnskab – et krav, som alle virksomheder må overholde i relation til EU-lovgivningen. Dernæst havde jeg glæde af læringen om teamdynamikken i en bestyrelse, og hvordan man som bestyrelsesformand sikrer et godt og balanceret samarbejde internt i bestyrelsen. Og afslutningsvis var det en øjenåbner at blive mere bevidst om, hvor let man bliver biased, og hvordan man kan blive bedre til at opdage sine egne ”blind spots”, fortæller han og afslutter:

– Den nye viden og læring har jeg allerede taget med mig ind i mine interne bestyrelsesposter, og det vil gøre mig i stand til at spille bestyrelsesmedlemmerne endnu bedre og selv blive skarpere på agenda og involvering. Og i relation til den eksterne bestyrelse, jeg sidder i, har dette helt konkret afstedkommet en strategiworkshop, jeg vil afholde, hvor alle disse vigtige tematikker kommer på dagsorden.

Mød INSEAD-professorerne på Advanced Board Programme

BESTIL MATERIALE

Her kan du bestille materiale om bestyrelsesuddannelsen Advanced Board Programme INSEAD

Executive Forum

– Book dit faglige boost nu!

Kunne du tænke dig en løbende faglig vidensindsprøjtning og få ny inspiration til dit lederjob, så vær med i vores Executive Forum.

Executive Forum giver dig ny viden på udvalgte temaer og nye perspektiver og indsigter til brug for udvikling af virksomheden og dit daglige arbejde.

Book dit faglige boost i Executive Forum allerede nu.

Med Executive Forum får du aktuel viden og inspiration fra top-professorer fra de internationalt anerkendte business-skoler, IMD og INSEAD. Forummet giver desuden en enestående mulighed for at sparre med andre ledere og bestyrelsesmedlemmer i et dynamisk og intensivt læringsmiljø – og er dermed grobund for en kontinuerlig udvikling af både ledelsesfaglige og personlige dimensioner.

Køb billet til en eller flere masterclasses her.