”Bæredygtighedspris er en forpligtende anerkendelse”

Helsam har netop modtaget kundernes ultimative anerkendelse – helsekostvirksomheden er nemlig blevet hædret med ”Årets Bæredygtighedspris” af Retail Institute Scandinavia.

”Learning by doing” har hele karrieren været et vigtigt mantra for Kenneth Guldager, der siden 2018 har været CEO i Helsam, som sælger helsekost både online og i fysiske butikker.

– Jeg har nok altid været meget målrettet og ambitiøs, og tidligt i mit liv var jeg meget bevidst om, at når jeg ”trak den sidste mundfuld luft”, så skulle jeg have fået udrettet noget. Ikke bare på nydelsesfronten, men også på ydelsesfronten. Det har gjort, at jeg har taget nogle meget bevidste valg i min karriere – som måske også har været lidt utraditionelle, fortæller han og fortsætter:

– At lære tingene ved at gøre tingene har kontinuerligt været omdrejningspunktet. Jeg startede min karriere ved at uddanne mig inden for detailhandel, i en større tøjkæde, fordi jeg hele tiden har været overbevist om, at det med at afkode behov og bygge salgsrelationer ville være noget, jeg kunne bruge resten af livet. Lynhurtigt fik jeg interessen for marketing, og jeg endte op på hovedkontoret og fik som ganske ung ansvar for marketing og reklame.

Kenneth Guldager, CEO, Helsam

Toplederprogram i samarbejde med INSEAD

Først erfaring – så uddannelse

Kenneth Guldagers kongstanke har gennem hele karrieren været: først praktisk erfaring, så uddannelse. Og efter nogle år inden for marketingfaget, valgte han at tage en uddannelse som merkonom i marketing. Det førte ham videre til bureaubranchen, hvor han blev salgsansvarlig og sideløbende fik sit første lederjob.

BESTIL MATERIALE

Her kan du bestille materiale om toplederuddannelsen Executive Management Programme INSEAD

– Det var der, min interesse for ledelsesfaget opstod – også selvom jeg fik nogle ”tæsk” undervejs. Den praktiske ledererfaring blev suppleret med en diplom i ledelse. Derefter var jeg selvstændig i ti år, og efterfølgende blev jeg direktør i et skandinavisk detailhandelsfirma. Rejsen gik videre til Helsam, hvor jeg startede som salgs- og markedsdirektør med ansvar for forretningsudvikling, og i 2018 blev jeg administrerende direktør i firmaet, fortæller han.

Se indholdet i Executive Management Programme

CEO-rollen krævede ny værktøjskasse

Traditionen tro valgte Kenneth Guldager igen at bygge teori på praktikken.

– Det nye direktørjob gjorde, at jeg at ønskede at supplere med et teoretisk fundament inden for innovation, strategi, digitalisering og ledelse, i form af toplederuddannelsen Executive Management Programme INSEAD i 2019. Som nytiltrådt CEO følte jeg et behov for at få støvet værktøjskassen af, og så var det vigtigt for mig at få adgang til ny viden og nye teorier og få sat disse ind i en ny kontekst. Derudover er det så absolut et kvalitetsstempel, at programmet udbydes i samarbejde med INSEAD, siger Helsam-direktøren og tilføjer:

– Professorerne på INSEAD var sublime, og lige så værdifulde var de undervisere, vi mødte i Danmark. Hele programmet har i allerhøjeste grad været med til at give mig nogle konkrete og knivskarpe arbejdsværktøjer i forhold til de opgaver og udfordringer, jeg har nu og havde som ny direktør. Også den netværksmæssige side af at deltage på uddannelsesprogrammet har været utrolig givende. Jeg mødte mange meget dygtige ledere, som jeg har fået en god kontakt med og kan række ud til – vi følger hinanden, kan inspirere hinanden og sammen bringe vores faglighed i spil. Alt i alt har det været et yderst positivt forløb, og jeg glæder mig til ”næste gang”, når jeg skal deltage på bestyrelsesuddannelsen. Jeg har allerede nogle bestyrelsesposter og kan godt mærke, at jeg har en ”bestyrelsesmand i maven”. Så også her vil jeg gerne bygge ovenpå med et teoretisk fundament.

Bestyrelsesprogram i samarbejde med INSEAD

Omtanke som omdrejningspunkt

Tilbage til Helsam – og bæredygtighedsprisen. Helsam så dagens lys i 1985 og var i udgangspunktet udelukkende en grossistvirksomhed.

– Rejsen med Helsam har for mit vedkommende været en rejse, hvor vi har været i gang med at transformere virksomheden fra en ren grossistvirksomhed til også at være en b-2-c-virkosmhed. Det har været en transformation, hvor et fornyet fokus er blevet rettet mod slutbrugerne, hvilket naturligvis har afstedkommet store forandringer i vores forretningsmodel. Forandringerne har resulteret i større indvirkninger for vores kultur og vores værdier, som har måttet følge med udviklingen. Det har været en omfattende opgave, men samtidig har det været en fremtidssikring af vores forretning, fortæller Kenneth Guldager.

Igennem virksomhedens snart 40-årige levetid har ”sundhedstankegangen” været et centralt og bærende element – drømmen om at skabe et grønnere alternativ. Tilbage i 1985 var det nytænkende – i dag er det en naturlig tanke for de fleste. Alligevel formår Helsam den dag i dag at sætte et markant fodaftryk, og for kort tid siden blev virksomheden belønnet med Årets Bæredygtighedspris. Det er en pris, der hædrer en retailer, som har et særligt fokus på bæredygtighed, og som gør en ekstra indsats for at passe på naturen, klimaet og omverdenen.

– Det interessante er, at vi aldrig har brugt begrebet ”bæredygtighed”. Vi taler i langt højere grad om ”omtanke”, fordi det er mere adfærdsorienteret. Vi vil gerne være med til at bane vejen for et sundere liv, så alle kan være med til at udvise naturlig omtanke for sig selv og for andre, og sådan har det faktisk været siden grundlæggelsen i 1985. Det er kunderne, der har stemt på os og dermed givet os denne skønne anerkendelse – og det forpligter. For godt nok bliver vi bedre dag for dag, men vi når aldrig i mål. For naturlig omtanke – eller bæredygtighed – må aldrig blive en statisk proces. Der vil altid være noget, vi kan gøre endnu bedre, slutter Helsam-chefen.

Se alle executive-uddannelser

Fortsæt din læring efter endt uddannelse

– deltag i flere årlige undervisningsdage

Executive Forum er et eksklusivt læringsforum for dig, der ønsker at fokusere på og udvikle din ledelsesmæssige og strategiske viden og kompetence.

I Executive Forum får du aktuel og unik viden med henblik på at videreudvikle din leder- og bestyrelsesrolle. Du får inspiration fra professorer fra de internationalt anerkendte business-skoler, IMD og INSEAD, der via fire årlige masterclasses/undervisningsdage giver dig kontinuerlig læring om temaer, der optager virksomheder, ledere og bestyrelser i dag.

Forummet er desuden en enestående mulighed for at bevare kontakten med tidligere deltagere, hvis du har deltaget på et af Scandinavian Executive Institutes uddannelsesprogrammer.

Executive Forum – fortsæt din læring