Mölnlycke Healthcare: Forandringsprojekterne står i kø

Karrieren startede i tobaksindustrien, men har de sidste tyve år været skiftet ud med Medtech- og Pharma-industrien. Det er dog ikke brancheafhængighed, der skaber arbejdsglæde for Michael Steen Amundsen, der er dansk og islandsk landechef i Mölnlycke Healthcare, men ønsket om at arbejde med mennesker, kultur, ledelse, udvikling og forandring – og være en del af virksomheder, der sætter sig forrest i bussen og har et dybt relaterbart formål med sin tilstedeværelse.

Michael Steen Amundsen er landechef i Danmark og Island for Mölnlycke Healthcare og har det meste af karrieren været inden for medtech-branchen. Umiddelbart efter afsluttet mastergrad i økonomi og strategisk marketing på CBS, gik startskuddet for karrieren – dog i en ”diametralt anderledes” branche – de første seks år var han nemlig ansat i British American Tobacco.

Michael Steen Amundsen, landechef i Danmark og Island, Mölnlycke Healthcare

– Jeg kan godt afsløre, at jeg fra tid til anden er blevet mobbet lidt med, at jeg har arbejdet for at promovere tobaksprodukter og efterfølgende er gået over i healthcare-industrien. Men på daværende tidspunkt, da jeg var helt nyuddannet, var der tre brands, jeg var meget fascineret af og drømte om at arbejde for: Carlsberg, Nestlé og British American Tobacco. Og da muligheden bød sig for et job i sidstnævnte selskab, var jeg ikke i tvivl, fortæller Michael Steen Amundsen og fortsætter:

BESTIL MATERIALE

Her kan du bestille materiale om toplederuddannelsen Leading Strategic Change INSEAD

– Jeg startede i selskabets marketingafdeling, og har nok aldrig lært så meget, som jeg lærte der. Senere i min ansættelse fik jeg desuden mulighed for at arbejde med store forandringsprojekter og nåede også at blive udstationeret, blandt andet til British American Tobaccos kontor i Hamborg, hvor jeg stod i spidsen for at skabe en større kulturel forandring i salgsstyrken.

Læs mere om Leading Strategic Change INSEAD

Billetmærke: Forandring og udvikling

En opringning fra en tidligere chef, som var startet i Coloplast, skulle dog vise sig at skabe varige forandringer for Michael Steen Amundsen.

– Skiftet kom ikke nødvendigvis fordi, jeg er optaget af en bestemt branche. For den ”røde tråd” i mine valg handler i højere grad om, at jeg kontinuerligt søger udfordringer – og virksomheder, der er dybt seriøse inden for deres område, har stærke værdier og ambitioner om at sætte sig i førersædet. For mig ligger det interessante i at arbejde med mennesker, kultur, udvikling, ledelse og forandringer. Coloplast var en seriøs frontrunner på det digitale område, som var helt nyt den gang. Og den udvikling, som selskabet oplevede på det tidspunkt, og som jeg dermed var en del af, var intet mindre end eksplosiv, udtaler han.

Michael arbejdede fem år med forretningsudvikling i Coloplast, men måtte tage en ”pause” i forhold til antal rejsedage, da han i 2005 fik tvillinger. ”Pausen” bestod i at være CCO i Scion DTU, som er en forskerpark, der hjælper og skaber rammer for iværksættervirksomheder inden for medtec-branchen i forhold til at udvikle deres forretninger. I 2007 trak nye udfordringer dog igen, og han gik over til Mölnlycke Healthcare i en salgslederrolle. Og fem år senere fik han mulighed for at blive landechef i Linde Group Danmark, der er en af verdens største gasselskaber, som blandt andet leverer medicinske gasser, rådgivning, udstyr til hospitaler og hjemmeilt-behandling.

– Jeg ender med at blive nordisk chef i Linde Hospital Care Unit og leder for et team på 70 kompetente kolleger, og det var utrolig spændende og udviklende, men jeg savner efterhånden nærheden til markedet, forretningen og kunderne. Tilfældighederne gør, at jeg i 2019 igen kommer i kontakt med Mölnlycke Healthcare, der er i færd med at forme en ny nordisk ledergruppe, hvor jeg får mulighed for at stå i spidsen for Danmark og Island og få aktiv rolle i de forandringstiltag, vi planlægger nordisk, blandt andet en ny go-to-market-tilgang og toolbox, siger Michael Steen Amundsen og fortæller videre:

– Forandringer og udviklingsprojekter står mildest talt i kø, og vores branche og virksomhed står overfor total stor omstilling på mange fronter: Vi har et sundhedssystem, der er overbelastet og presset, vi skal tilpasse vores kommercielle modeller og vi har som målsætning at være førende i forhold til bæredygtighedsagendaen. Alt i alt kræver det en omfattende organisatorisk og kulturel transformation internt i vores organisation.

Se indholdet i Leading Strategic Change INSEAD

Transformationsprojekter i kø

De mange ændringer, som virksomheden står overfor – og midt i – var bevæggrunden for, at Mölnlycke-chefen for kort tid siden valgte at deltage på Leading Strategic Change, som Scandinavian Executive Institute tilbyder i samarbejde med INSEAD.

– Jeg ville gerne have input til, hvordan man skaber forandringer på tværs af en multikulturel organisation. Jeg har ansvar for samspil, compliance/legal, back office og fælles kundeansigt mellem tre divisioner. Hvordan sikrer jeg, at vi fastholder en fælles kultur, har et ansigt mod kunderne på store emner og at vi arbejder effektivt sammen på tværs af disse forretningsenheder? Jeg havde altså en helt konkret case med mig på programmet, som handler om vores strategimplementering i Danmark og på Island, som jeg gerne ville øve mig på og få sat i system – og meget gerne sammen med nogle, jeg ikke kendte fra før og som kommer fra andre brancher end mig selv. Det med at få input fra andre seniorfolk, der har kendskab til lignende problemstillinger, så jeg som en særdeles givende mulighed.

Ifølge Michael Steen Amundsen var det afgørende, at programmet bød på et internationalt perspektiv og et højt fagligt niveau.

– Professorerne var intet mindre end outstanding, og jeg fik opfyldt mine ønsker, krav og forventninger. Niveauet på de øvrige deltagere var højt, og mixet af vores baggrunde var virkelig godt. Folk gav meget af sig selv, var meget interesserede og aktive, og der blev skabt et miljø med en åbenhed og fortrolighed, som udgjorde et særdeles godt grundlag for mange spændende og udbytterige diskussioner. Derudover var oplevelsen af et internationalt campusmiljø slet og ret en faglig treat, udtaler han.

Han påpeger især tre elementer, der har haft vigtig betydning for ham og det udbytte, han fik via uddannelsesprogrammet.

– Den forandringsmodel, vi blev præsenteret for, arbejder jeg allerede aktivt med i forhold til det strategiarbejde, jeg er i færd med at implementere. I modellen ligger der også en kulturanalyse, som har været rigtig vigtig for mig. Dernæst vil jeg fremhæve netværket med de øvrige deltagere, som jeg har stor glæde af, og afslutningsvis har jeg fået rigtig god inspiration til, hvordan man tilrettelægger sin kommunikation undervejs i forandringerne. Jeg er kommet hjem med en højere grad af bevidsthed om, hvor vigtig kommunikationsindsatsen er i en transformationsproces samt nogle gode tricks og kommunikationsværktøjer hertil, siger han, før han afslutter:

– Jeg er særdeles tilfreds med hele forløbet, den værktøjskasse og det output, jeg er kommet hjem med. Men jeg vil anbefale alle at lave et godt forarbejde og tage en konkret case med til INSEAD. Det kan jeg skrive under på, at jeg har haft et stort udbytte af.

Mød underviserne på programmet

Executive Forum

– Book dit faglige boost nu!

Kunne du tænke dig en løbende faglig videns indsprøjtning og få ny inspiration til dit lederjob, så vær med i vores Executive Forum.

Executive Forum giver dig ny viden på udvalgte temaer og nye perspektiver og indsigter til brug for udvikling af virksomheden og dit daglige arbejde.

Book dit faglige boost i Executive Forum allerede nu

Med Executive Forum får du aktuel viden og inspiration fra top-professorer fra de internationalt anerkendte business-skoler, IMD og INSEAD. Forummet giver desuden en enestående mulighed for at sparre med andre ledere og bestyrelsesmedlemmer i et dynamisk og intensivt læringsmiljø – og er dermed grobund for en kontinuerlig udvikling af både ledelsesfaglige og personlige dimensioner.

Køb billet til en eller flere masterclasses her.

Executive Forum – se årets program