Skal accelerere den grønne omstilling

Michael Zöllner, direktør i Danmarks Grønne Investeringsfond, står overfor en omfattende organisatorisk forandringsproces, hvor hans organisation skal sammenlægges med to øvrige statslige finansieringsfonde. Det har haft afgørende betydning i relation til at deltage i toplederprogrammet Executive Management Programme INSEAD.

Michael Zöllner er direktør i Danmarks Grønne Investeringsfond og har for kort tid siden afsluttet toplederprogrammet Executive Management Programme INSEAD. Fonden er en selvstændig, statslig lånefond, der har til formål at medfinansiere investeringer, der fremmer grøn omstilling af det danske samfund.

– Jeg synes, jeg har en fantastisk hverdag, hvor formålet er at få to agendaer til at mødes: grøn omstilling og god forretning. Og det er jo et tema, som så absolut er oppe i tiden. I Danmarks Grønne Investeringsfond har vi en kapacitet på otte milliarder kroner i risikovillig kapital, som vi investerer over en bred kam med henblik på at accelerere den grønne omstilling og gøre det kommercielle bæredygtigt, forklarer han.

Læs mere om Executive Management Programme INSEAD

Stor organisatorisk forandring

I starten af juni 2022 blev loven om Danmarks Eksport- og Investeringsfond vedtaget, hvorved Danmarks Grønne Investeringsfond bliver slået sammen med to andre statslige fonde. Og det var for Michael Zöllner en af de vigtige bevæggrunde for at steppe ind i toplederprogrammet, som tilbydes i samarbejde med INSEAD.

– For det første er det naturligvis altid godt på det personlige plan at blive udfordret fagligt og få sine teorier og metoder ”støvet af”. Men jeg havde også en helt konkret årsag til at deltage, som handler om, at vi står overfor en stor organisatorisk forandring, idet vores organisation skal slås sammen med EKF Danmarks Eksportkredit og Vækstfonden. Det er naturligvis en opgave, der rummer mange facetter og store ændringer fremadrettet, og jeg ønskede derfor at få inspiration til processen ved at se, hvordan andre virksomheder og organisationer har håndteret lignende situationer. Samtidig var det meget interessant at få mulighed for at diskutere muligheder og udfordringer med topledere i andre brancher og organisationer, udtaler Michael Zöllner.

BESTIL MATERIALE

Her kan du bestille materiale om toplederuddannelsen Executive Management Programme INSEAD

Se indholdet i toplederprogrammet

Høje forventninger – og højt niveau

Ifølge fonds-direktøren levede programmet i allerhøjeste grad op til forventningerne.

– Mine forventninger var høje, i særdeleshed til INSEAD. Men disse blev indfriet, og jeg fik virkelig et udbytte på højt niveau. Programmet var, fra start til slut, meget velfunderet og intet var overladt til tilfældighederne. Uddannelsen gav mange relevante input i relation til de problemer og potentialer, jeg sidder med nu – direkte knyttet til sammenlægningen i vores organisation. Der er andre, der har været igennem lignende sammenlægningsforløb i den offentlige og private sektor, så hvorfor opfinde den dybe tallerken på ny, når man kan hente inspiration udefra?

Michael fremhæver tre key-learnings, der har haft størst betydning for ham.

– For det første: De problemstillinger, du selv tumler med lige nu på dit skrivebord, dem er der også andre, der tumler med eller har tumlet med – tag fat i disse mennesker og lad dig inspirere af dem og deres erfaringer. For det andet er jeg blevet mere bevidst om ikke bare at nøjes med den ”umiddelbare sandhed” i forhold til ledelsesmæssige udfordringer. Det er vigtigt at dykke i dybden og finde de underliggende forklaringer. Afslutningsvis – selv om det indeholder et element af ”logik for burhøns” – husk nu, at vores virksomheder og organisationer er der for at skabe værdi for kunderne – og at det gælder uanset, om man er en privat eller offentlig organisation.

Mød programmets undervisere

Relevant dansk og norsk netværk

I et netværksmæssigt perspektiv fremhæver han også programmet som værende positivt og givende.

– Med alle de danske og norske deltagere, der var med, får man hurtigt etableret et relevant netværk. Jeg har allerede haft adskillige møder med andre deltagere, og jeg synes, det er en meget stor styrke ved toplederprogrammet, som jeg er imponeret over, udtaler han, før han afslutter:

– En meget vigtig take-away for mig handler desuden om, hvor vigtigt det er at skabe et fagligt og personligt frirum. Man får ikke tid til at reflektere ordentligt i hverdagens trummerum, hvor man let bliver erobret af mange dagsordener. Derfor er det at komme afsted til Frankrig og til et særdeles spændende miljø meget værdifuldt. Der opstår en helt anden dynamik, end hvis vi var taget på ”ophold et sted i Danmark”, hvor man lettere kan blive forstyrret. På en business-skole i Frankrig er det helt anderledes. Her oplevede jeg en ro til fordybelse, som jeg ikke har haft i lang tid.

Dette siger tidligere deltagere om toplederprogrammet

Fortsæt din læring efter endt uddannelse

– deltag i flere årlige undervisningsdage

Executive Forum er et eksklusivt læringsforum for dig, der ønsker at fokusere på og udvikle din ledelsesmæssige og strategiske viden og kompetence.

I Executive Forum får du aktuel og unik viden med henblik på at videreudvikle din leder- og bestyrelsesrolle. Du får inspiration fra professorer fra de internationalt anerkendte business-skoler, IMD og INSEAD, der via fire årlige masterclasses/undervisningsdage giver dig kontinuerlig læring om temaer, der optager virksomheder, ledere og bestyrelser i dag.

Forummet er desuden en enestående mulighed for at bevare kontakten med tidligere deltagere, hvis du har deltaget på et af Scandinavian Executive Institutes uddannelsesprogrammer.

Executive Forum – fortsæt din læring