Kulturforståelse gør virksomheden stærkere

Niels Kau Andersen, der er ansvarlig for kvalitetssikring i biotekvirksomheden Chr. Hansen, har via sin position en vigtig finger med i spillet, når virksomhedens globale strategier skal udformes. Det har været en vigtig årsag til, at han for nylig valgte at deltage i Leading Strategic Change INSEAD.

Niels Kau Andersen er Vice President for Quality Assurance i Chr. Hansen, en global biotekvirksomhed, der leverer naturlige ingredienser til blandt andet produktion af fødevarer og kosttilskud samt til den farmaceutiske industri og landbrugsindustrien. Hovedkontoret, inklusive forsknings- og udviklingsafdelingen ligger i Danmark, mens produktionsfaciliteterne er placeret i både Danmark, USA, Tyskland, Frankrig og Brasilien.

– Jeg er ansvarlig for kvalitetssikringen og sikrer dermed at alle produkter, der forlader vores produktionshaller, lever op til den gældende fødevaresikkerhed. Lovgivningen for fødevaresikkerhed er vidt forskellig fra land til land og kan tilmed også variere inden for de forskellige produktkategorier. Det betyder, at det er en relativt kompliceret matrice, vi skal forholde os til. Ud over selve kvalitetssikringen, har jeg også en finger med i spillet, når vi udarbejder differentierede strategiplaner for vores produktområder og markeder, fortæller han.

Læs mere om Leading Strategic Change INSEAD

Vigtigheden af kulturforståelse og strategi

Niels Kau Andersen har en naturvidenskabelig uddannelsesbaggrund i form af en civilingeniørgrad i kemi fra DTU, som efterfølgende er blevet suppleret med en HD i organisation og ledelse. Som ”sidste skud på uddannelsesstammen”, har han for kort tid siden afsluttet INSEAD-programmet Leading Strategic Change.

BESTIL MATERIALE

Her kan du bestille materiale om toplederuddannelsen Leading Strategic Change INSEAD

– HD’en i organisation og strategi tog jeg, da jeg begyndte min ledelseskarriere. Jeg sætter stor pris på at blive akademisk udfordret på blandt andet ledelsesteorier og cases, der er baseret på tung videnskab. Og qua min baggrund, som handler meget om statistik og tal, så er det essentielt for mig at udfordre mig selv i forhold til kulturforståelse, forandringsledelse og strategi, da det er en vigtig del af mit job, udtaler han og fortsætter:

– Og netop det er årsagen til, at jeg valgte at tage til INSEAD og deltage i Leading Strategic Change. Vi har over de seneste år opkøbt flere virksomheder i Chr. Hansen. Virksomhederne repræsenterer vidt forskellige kulturer, og derfor er kulturforståelse i relation til disse processer helt fundamental. På grund af vores globale ”footprint” har vi dog altid skullet operere på tværs af kulturer, men strategiarbejdet med at integrere opkøb har naturligvis blot givet det en yderligere dimension – vi skal både håndtere kulturer på ”virksomhedsniveau” og på ”landeniveau”. Det er vigtigt for os at være meget bevidste om, hvordan kulturen spiller ind, og jeg er ikke i tvivl om, at kulturforståelsen har betydning for, hvor stærke vi efterfølgende bliver.

Se indholdet i Leading Strategic Change INSEAD

Fin balance mellem teorier og cases

Ifølge Niels Kau Andersen var niveauet på programmet højt, og så ramte det godt i forhold til at samtlige deltagere blev udfordret.

– Jeg synes, at balancen mellem på den ene side det akademiske og teoretiske og på den anden side det praktiske, var rigtig fin – virksomhedscasene illustrerede rigtig godt de teoretiske perspektiver. Professorerne havde en verdensklasse faglighed og en genuin interesse for fagområdet, og så var de i stand til at stikke et spadestik dybere, når man udfordrede dem med supplerende spørgsmål.

Han fremhæver især tre key-learnings, som kommer til at have betydning for hans arbejde fremadrettet.

– Strategimodellen, der blev præsenteret med sine tre dimensioner: produkt, kunder og effektivitet, var på den ene side meget simpel, og på den anden side rummede den samtidig en masse dybde. Det er en model, jeg har kunnet bruge fra dag et, og den har helt klart gjort mig og mit strategiarbejde meget skarpere. En anden vigtig læring relaterer sig til det såkaldte ”competing framework” fra kulturundervisningen. Modellen tager udgangspunkt i, at man ved fx opkøb af andre virksomheder ikke skal se på, hvor vi har kulturelle forskelle, men hvor vores kulturer overlapper med hinanden, sådan at vi kan bygge videre på fælles styrker. Afslutningsvis vil jeg nævne den inspiration og det netværk, jeg har fået med de øvrige deltagere. Vi blev bundet sammen på en rigtig god måde, og jeg har fået særdeles nyttig og brugbar indsigt i en lang række øvrige brancher.

Fysisk tilstedeværelse fordobler udbyttet

Netværket forventer Niels at kunne benytte sig af fremover, hvis han møder problemstillinger eller udfordringer, han ønsker at diskutere med andre.

– Vi kommer hjem med en fælles forståelse og en fælles begrebsramme, så det er nemt at række ud til hinanden. Et mindst lige så vigtigt perspektiv handler om, her på den anden side af corona, hvor fantastisk det har været at deltage i en uddannelse med fysisk tilstedeværelse. Ikke bare er vi fysisk til stede, vi rejser også væk sammen over en uge til INSEAD for at uddanne os sammen, hvor der også er tid til sociale aktiviteter. Det fordobler, hvis ikke mere, det faglige udbytte, afslutter Niels Kau Andersen.

Mød professorerne på Leading Strategic Change INSEAD

Fortsæt din læring efter endt uddannelse

– deltag i flere årlige undervisningsdage

Executive Forum er et eksklusivt læringsforum for dig, der ønsker at fokusere på og udvikle din ledelsesmæssige og strategiske viden og kompetence.

I Executive Forum får du aktuel og unik viden med henblik på at videreudvikle din leder- og bestyrelsesrolle. Du får inspiration fra professorer fra de internationalt anerkendte business-skoler, IMD og INSEAD, der via fire årlige masterclasses/undervisningsdage giver dig kontinuerlig læring om temaer, der optager virksomheder, ledere og bestyrelser i dag.

Forummet er desuden en enestående mulighed for at bevare kontakten med tidligere deltagere, hvis du har deltaget på et af Scandinavian Executive Institutes uddannelsesprogrammer.

Executive Forum – fortsæt din læring