Skal ”forgrønne” 110 år gammelt olieselskab

René Toldbod, HR- og kommunikationsdirektør i energiselskabet OK, står midt i en omfattende forandringsproces, hvor den helt store opgave handler om at transformere det ”gamle olieselskab” til et bæredygtigt energiselskab, der skal være med til at drive den grønne omstilling. En kulturrejse, han naturligvis må bidrage til at sikre, at de ansatte i selskabet også køber ind på.

Den ledelsesmæssige karriererejse startede for René Toldbods vedkommende i Hæren, hvor han fik sit første lederjob som 22-årig. Efter 11 år i Hæren valgte han dog at ”smide uniformen” til fordel for nye udfordringer i det private erhvervsliv. I første omgang førte det til en rolle som HR-konsulent i Dansk Supermarked, dernæst HR-chef i FKI Logistex, en årrække som chef-managementkonsulent i Mercuri Urval og nu senest 11 år i energiselskabet OK, hvor han er koncerndirektør for HR- og kommunikation med reference til adm. direktør og er en af de otte topledere i executive-gruppen. Sideløbende med overgangen til det private erhvervsliv tog han desuden et Executive Certificate i Business and Leadership på Henley Business School.

René Toldbod, HR- og kommunikationsdirektør, OK

– Det var aldrig min plan at gøre en længere karriere i Hæren, da jeg ikke følte, at en rolle som stabsofficer var fristende. Jeg var motiveret af den daglige ledelse og mandskabsbehandling, og da jeg var kommet til det punkt, hvor jeg ikke længere skulle arbejde med direkte ledelse i forsvaret, valgte jeg at forfølge mulighederne for en civil karriere. Og det var et naturligt skifte at begynde at arbejde med HR og ledelsesudvikling i det private erhvervsliv. Helt basalt er det, der får mig til at stå op om morgenen: at jeg kan bidrage til at udvikle de mennesker, der skal skabe forandringerne og hjælpe dem med at lykkes i processen, udtaler René Toldbod.

Læs mere om Executive Management Programme INSEAD

BESTIL MATERIALE

Her kan du bestille materiale om toplederuddannelsen Executive Management Programme INSEAD

Gigantisk transformationsrejse

Og lige præcis forandringer og transformationsprocesser er der helt sikkert nok af i HR-direktørens arbejdsliv for tiden. OK er et 110 år gammelt energiselskab, der oprindelig handlede med kul, olie og benzin, men nu begynder den grønne bølge for alvor at rulle.

– Vi står midt i en gigantisk transformationsproces: Vi skal blive ved med at levere benzin og diesel, så længe der er behov for det, men vi skal samtidig omstille vores forretning og hjælpe danskerne med den grønne omstilling. Det gør vi ved at investere i blandt andet el-ladestandere, alternativ boligopvarmning, udviklingsprojekter og energioptimering. Langt de fleste kender os som et ”benzinselskab”, men virkeligheden er meget mere kompleks – og en af vores store opgaver består i at få ændret danskernes opfattelse af virksomheden, forklarer René Toldbod, og tilføjer:

– Qua de store ændringer og at vi har taget en strategisk beslutning om, at vi skal være med til at drive den grønne omstilling, har dette også store konsekvenser internt i organisationen. Vi skal nemlig til at opfatte os selv som et selskab, hvor CO2-udleding, grøn omstilling og klima er i fokus. Dermed taler vi også om en kulturtransformation og store forandringer for de enkelte medarbejdere. Det er noget af det, jeg synes er enormt spændende i et ledelsesmæssigt perspektiv – at facilitere processen og lykkes med at bygge bro mellem den ambitiøse strategi og kulturen – og ikke mindst: få alle vores dygtige medarbejdere med på rejsen videre.

René Tolbod har desuden ansvar for både intern og ekstern koncernkommunikation i OK. Og netop en gennemtænkt og omfattende kommunikationsindsats er en gylden mulighed for at fortælle om selskabets transformationsrejse.

– Fx har vi i relation til den interne kommunikation bygget en stærk platform, hvor vi via vores egen kommunikationskanal fortæller en lang række historier med levende billeder – og vi har ansat en videojournalist, der driver dette på fuld tid. Der er 1.100 ansatte i OK, og mange af disse er kørende eller på forskellige lokationer, og det er helt essentielt, at vi sikrer god kommunikation til alle disse mennesker. Det er simpelthen en af nøglerne til at lykkes med vores omstillingsprocesser og implementering af kulturforandringen, pointerer René Toldbod.

Se indholdet i INSEAD-toplederprogrammet

Vigtig kobling af strategi og kultur

De store ændringer internt i OK og arbejdet hermed var også bevæggrunden for, at René i efteråret 2021 valgte at deltage på toplederprogrammet Executive Management Programme, som Scandinavian Executive Institute tilbyder i samarbejde med INSEAD i Frankrig.

– Jeg rakte ud til Scandinavian Executive Institute, da jeg på dette tidspunkt, sammen med ledelsen i OK, stod overfor at skulle hjælpe vores mange medarbejdere igennem denne transformation. Og toplederprogrammet, med de mange ledelsesmæssige, strategiske og forretningsmæssige temaer, så ud til at indeholde en lang række af de elementer, jeg havde behov for i forhold til at håndtere omstillingen endnu bedre. Dernæst var jeg også på jagt efter inspiration og et nyt netværk til andre ledere i lignende situationer og positioner, siger han og tilføjer:

– Niveauet på underviserne og professorerne var tårnhøjt, og mange af de dygtige deltagere, jeg mødte, har jeg stadig kontakt med. Det var virkelig spændende at møde ledere fra mange forskellige brancher – fx en skibsværftsdirektør, en bankdirektør og så mig fra et energiselskab – den diversitet kan noget.

OK-direktøren fremhæver et par helt konkret læringer fra programmet, som har haft allerstørst betydning for ham.

– Jeg fik blandt andet virkelig god inspiration i forhold til at identificere vores konkurrencemæssige fordel som virksomhed og som arbejdsgiver – og for mig er jo især HR-perspektivet og vores employer-brand interessant. Vores kultur gør os til noget særligt, som det er vanskeligt for andre at kopiere. Det er vigtigt, at vi italesætter det præcist og på en måde, så vi brander os som arbejdsgiver med henblik på at tiltrække gode medarbejdere. Det teoriapparat, jeg fik omkring dette tema på INSEAD, bruger jeg fortsat. Dernæst vil jeg fremhæve læringen om de uformelle beslutningsstrukturer i en virksomhed, og hvor vigtigt det er at have forståelse for, at relationer, anciennitet og kultur har stor betydning for, hvordan vi træffer beslutninger. Det uformelle beslutningshierarki ser ofte anderledes ud, end det formelle organisationsdiagram, siger han og afslutter:

– Helt overordnet havde jeg stor glæde af at få genopfrisket det strategiske fagområde, og så passede det særdeles godt med, at vi på daværende tidspunkt stod foran et skifte på CEO-posten og kort efter lancerede vores nye strategi. Jeg sad i styregruppen for strategiarbejdet og er overbevist om, at den værktøjskasse, jeg fik med fra toplederprogrammet på INSEAD, har gjort en forskel i forhold til dette arbejde. Vi arbejder fortsat hver dag på at få koblet mennesker, kultur og kommunikation godt sammen med strategiarbejdet.

Mød underviserne på INSEAD-toplederprogrammet

Fortsæt din læring efter endt uddannelse

– deltag i flere årlige undervisningsdage

Executive Forum er et eksklusivt læringsforum for dig, der ønsker at fokusere på og udvikle din ledelsesmæssige og strategiske viden og kompetence.

I Executive Forum får du aktuel og unik viden med henblik på at videreudvikle din leder- og bestyrelsesrolle. Du får inspiration fra professorer fra de internationalt anerkendte business-skoler, IMD og INSEAD, der via fire årlige masterclasses/undervisningsdage giver dig kontinuerlig læring om temaer, der optager virksomheder, ledere og bestyrelser i dag.

Forummet er desuden en enestående mulighed for at bevare kontakten med tidligere deltagere, hvis du har deltaget på et af Scandinavian Executive Institutes uddannelsesprogrammer.

Executive Forum – fortsæt din læring