Dette er fremtidens vigtigste ledelsesspørgsmål

Dugfrisk rapport fra Innovation Center Denmark i Silicon Valley, Future of Leadership, stiller skarpt på fremtidens vigtigste ledelsesspørgsmål.

I løbet af 2019 havde Scandinavian xecutive Institute en række dialoger med Innovation Center Denmark i Silicon Valley (ICDK), hvor vi i samarbejde med Board Network involverede erfarne topledere og bestyrelsesmedlemmer for at identificere fremtidens ledelsesudfordringer. ICDK havde lignende dialoger med CBS, og det skabte grundlag for at dykke ned i nogle af de væsentlige områder, som vil præge virksomhederne og lederrollen i de kommende år.

Unik toplederuddannelse i samarbejde med INSEAD

Fremtidens vigtigste ledelsesspørgsmål

Steen Buchreitz Jensen, CEO Scandinavian Executive Institute

Tre fokusområder

ICDK bar de mange input med tilbage til Silicon Valley og drøftede dem med eksperter, der havde fingeren på pulsen indenfor de enkelte områder. Konklusionen blev, at vi i de kommende år fortsat og i stigende grad skal have fokus på digitalisering, bæredygtighed og ledelse, hvilket er de tre hovedområder, der fokuseres på. Rapporten har imidlertid også givet indblik i, hvad det mere specifikt er vigtigt at fokusere på.

– Det har været spændende at være en del af dette projekt. ICDK har igennem hele forløbet haft den tilgang, at det ikke er et spørgsmål om at finde de endegyldige svar på en række spørgsmål, men i langt højere grad at sætte scenen for de kommende års udvikling. Hvilke spørgsmål er vi nødt til at forholde os aktivt til, og hvilket ansvar er vi som ledere nødt til at påtage os? Rapporten sætter dermed rammen for en række spændende udviklingstiltag i danske virksomheder de kommende år, udtaler CEO i Scandinavian Executive Institute, Steen Buchreitz Jensen.

Udvid dine bestyrelseskompetencer med Executive Board Programme

12 essentielle spørgsmål

I den netop udkomne rapport stilles der dermed skarpt på nogle af de spørgsmål, som ambitiøse ledere er nødt til at forholde sig til i fremtiden. For som Marc Benioff, CEO of Salesforce udtaler:

“Business is the greatest platform for change. The world can only hope that every superpower feels the same way and lends their platform to the purpose.”

De 12 spørgsmål inden for de tre nævnte kategorier, der bliver debatteret og diskuteret i rapporten, er som følger:

Digitalisering

 • Hvorfor er jeres virksomhed ikke en ”datadreven” virksomhed?
 • Hvem kan ikke blive erstattet af robotter?
 • Burde alle møder afvikles? (fysisk kontra virtuel organisation)

Bæredygtighed

 • Hvordan måler I bæredygtighed?
 • Er jeres virksomhed tilstrækkelig visionær?
 • Er der for megen grådighed?

Ledelse

 • Transparens: Hvilken ting holder I skjult?
 • Har I kontrol over jeres sociale medier?
 • Er virksomhedens grundlægger et ”fatamorgana” eller en ”ledestjerne”?
 • Er det at tage risici en vigtig kompetence?
 • Er virksomheden et kontrolleret anarki eller en forudsigelig organisation?
 • Tænker I (i jeres virksomhed) som vindere?

Hvert af de 12 ovenstående spørgsmål diskuteres og belyses via diskussioner og cases i rapporten, som kan downloades her: https://siliconvalley.um.dk/fol. Tanken er altså at give læseren inspiration og lyst til at udfordre sig selv og sin virksomhed på disse vigtige punkter – men altså ingen endegyldige svar.

Læs også en spændende artikel om ledelse af generation XYZ

Ambitiøs strategieksekvering med Leading Strategic Change