I Genan går bæredygtighed og business hånd i hånd

En genial forretningsidé er ikke uforeneligt med bæredygtig business – måske snarere tværtimod. Miljøvirksomheden Genans forretningskoncept går ud på at genanvende gamle bildæk. Udtjente dæk, der ellers ville udgøre et affaldsproblem. Det er godt for klimaet og den cirkulære økonomi. Som nyansat Group CCO i koncernen skal Thomas Ballegaard blandt andet sikre en endnu tydeligere kommunikation i relation til bæredygtighedsstrategien.

Man kunne fristes til at sige, at Genan som verdens førende og største dæk-recycler har givet konkurrenterne ”baghjul” – bogstavelig talt…

Thomas Ballegaard, tidligere Executive Management Programme-deltager og fast deltager på Executive Forum, er netop udnævnt til Group CCO (Chief Commercial Officer) hos Genan. Genan, der omsætter for små 400 millioner kroner årligt, har hovedkontor i Viborg – men aktiviteter over hele verden. Virksomhedens forretningsidé går ud på at oparbejde gamle bildæk og give dem nyt liv på fx fodboldbaner, ridebaner, løbebaner og legepladser samt i asfalt, kvægmadrasser, nye dæk, håndvægte og sandaler – for bare at nævne nogle få eksempler. Virksomheden arbejder kontinuerligt med at kundetilpasse eksisterende produkter – såvel som at finde nye anvendelsesområder, hvor de udtjente dæks gode produktegenskaber kan udnyttes på innovativ vis.

Læs også: Cirkulær økonomi: Gør din virksomhed mere konkurrencedygtig

Thomas Ballegaard, Group CCO, Genan

Industriel karrierevej

At Thomas Ballegaard skulle ende op i dækbranchen, var nok ikke forhåndsgivet. En universitetsgrad inden for matematik og økonomi på Aarhus Universitet førte ham umiddelbart ind i en karriere inden for logistik i blandt andet Dandy og Martin Professionel. Senere ind i vind-industrien, blandt andet hos Vestas og KK Wind Solutions, og efterfølgende til dækbranchen – i første omgang i 2015 til en rolle som CCO hos STARCO Europe. Og nu fortsættes ”dækrejsen” altså i Genan.

– Det er helt klart i industrien, jeg ”hører hjemme”. Den industrielle karriere, jeg har haft, har udspillet sig i hele værdikæden, men i sidste halvdel af min karriere har omdrejningspunktet været marketing og international afsætning. Sideløbende med mit arbejde har jeg været kaptajn af reserven i Hæren. Spørger du mig, er dette den bedste operationelle lederuddannelse, man kan få i Danmark. Den er meget praktisk funderet, og derfor har det også været essentielt for mig at bygge ovenpå med nogle mere businessrelaterede metoder og værktøjer – både i form af toplederuddannelsen Executive Management Programme INSEAD og de mange masterclasses, jeg har deltaget i gennem mange år, siger Thomas Ballegaard og fortsætter:

– Her har jeg fået viden, kompetencer og ledelsesmæssige værktøjer, jeg ikke kan undvære i mit job i dag. Den viden, som professorerne fra INSEAD præsenterer på både uddannelsesprogrammer og i masterclasses, er forskningsmæssigt på et højt niveau – men samtidig meget praktisk anvendelig. Både niveauet, de meget nærværende professorer og det netværk af ligesindede, man får, på disse programmer og masterclasses, er i topklasse.

Toplederprogram på INSEAD

BESTIL MATERIALE

Her kan du bestille materiale om toplederuddannelsen Executive Management Programme INSEAD

Bæredygtighed med lidt udfordrende ”bump på vejen”

I rollen som Group CCO har Thomas Ballegaard fået hele verden som legeplads – med ansvar for europæisk salg, global marketing og product management. Genan aftager og neddeler de brugte dæk – og sorterer dækkenes bestanddele i tre fraktioner: gummi, stål og tekstilfibre. Ikke mindst gummiprodukterne, som udgør ca. 75 procent af Genan-fabrikkernes output, finder efterfølgende anvendelse i et hav af forskellige produktioner. Virksomheden markedsfører både gummigranulat og gummipiller til umiddelbar anvendelse hos slutbrugerne – men sælger også granulat og gummipulver videre til OEM-kunder (original equipment manufacturer), der anvender de recirkulerede råmaterialer i egne produkter.

– Det er jo noget af det, jeg synes, er utroligt spændende. For det første er jeg særdeles interesseret i de industrielle aspekter og muligheder, som Genan har fremadrettet. Det vil jeg enormt gerne bidrage til. Og at det så samtidig handler om bæredygtighed, grøn omstilling og cirkulær økonomi, er en stor sidegevinst. Genan er med sine højteknologiske og fuldautomatiserede genvindingsfabrikker indbegrebet af en visionær foregangsvirksomhed inden for genanvendelse af dæk og implementering af cirkulær økonomi – og dette på verdensplan. Vi har i måske endda blot set starten af eventyret, udtaler Thomas Ballegaard.

bæredygtighed og business

Positive bæredygtighedselementer

Den nyansatte CCO tvivler dog ikke på, at den nye rolle også kommer til at byde på udfordrende problemstillinger.

– Kritikerne, og dem er der nogle af, hævder, at gummigranulat, som qua størrelsen går ind under betegnelsen mikroplast, havner utilsigtede steder. Så her har vi lidt modvind. Mit modsvar er: dækkene er her jo, uanset om Genan recycler dem eller ej. Hvis ikke dækkene skal oparbejdes til nye formål, hvad skal der så ske med dem? Skal vi brænde dem af med stor CO2-udledning til følge? Eller grave dem ned i jorden efter ude-af-øje-ude-af-sind-princippet, som de gør nogle steder i verden? Eller skal vi genanvende dækkenes bestanddele med en accept af, at der efterfølgende kan ske en minimal udledning af gummigranulat, altså mikroplast, til miljøet? For det er et minimalt spild, det drejer sig om, hvis man vel at mærke anlægger en kunstgræsbane miljømæssigt korrekt. Med de rette afværgeforanstaltninger og ansvarsbevidst adfærd kan spildet holdes nede på kun 0,1 procent om året, forklarer Thomas Ballegaard og tilføjer:

– Genan er på ingen måde interesseret i at løse ét miljøproblem for derved at skabe et andet. Og som markedsleder er vi meget bevidste om, at vi skal gå forrest og være med til at finde de bedste løsningsmodeller for granulatsikring. Det arbejde er vi allerede rigtig langt med. En af mine hovedopgaver bliver nu at kommunikere, hvor vigtig prioriteringen af cirkulær økonomi er i relation til FN’s 17 verdensmål. At gevinsten i forhold til reduktion af CO2-udslip og en lang række andre positive bæredygtighedselementer langt overstiger eventuelle negative bivirkninger. Genan gør et formidabelt godt stykke arbejde i denne henseende, og det skal vi ud over stepperne med, slutter Thomas Ballegaard.

Deltag i Executive Forum-masterclass om bæredygtighed og cirkulær økonomi

Executive Forum – Eksekvering af bæredygtighedsinitiativer

Atalay Atasu – INSEAD professor og prisvindende forsker inden for cirkulær økonomi, producentansvar og miljøregulering

I denne masterclass vil Atalay Atasu give et operationelt perspektiv på bæredygtig forretningspraksis samt afdække, hvilke grundlæggende elementer der skal til for at eksekvere på en strategi inden for cirkulær økonomi.

Et af de vigtigste take-aways fra masterclassen er et anvendeligt framework, der forklarer, hvorfor bæredygtighedsinitiativer er afgørende for erhvervslivet. Og hvordan disse initiativer kan bidrage til at udforme strategier for cirkulær økonomi i organisationer og virksomheder.

Som deltager får du en bred introduktion til begrebet cirkulær økonomi samt et detaljeret indblik i de to grundlæggende byggesten, nemlig cirkulære forretningsmodeller og cirkularitetsdesign.

Læs mere om Masterclassen her og tilmeld dig