Er du klar til Generation Z?

De første Generation Z-talenter er på arbejdsmarkedet og med tiden kan det vende op og ned på arbejdspladsen. Det stiller store krav til dig i forhold til at gøre virksomheden klar til disse ændringer. Her ser vi nærmere på, hvad Generation Z forventer.

Du skal ikke føle dig truet af Generation Z

Som leder er der ikke umiddelbart grund til at føle sig truet på pladsen af Generation Z’erne. Ifølge denne artikel fra INSEAD er der ikke tegn på, at de ønsker at overtage lederrollen.

I Danmark er det under halvdelen af Generation Z, der har ønske om, på et tidspunkt, at blive leder. Til sammenligning er det hele 77 % af inderne, der har lederdrømme, og sådan varierer ønsket om at blive leder rundt om i verden.

Faktisk er det et tegn, der ses på tværs af generationsskifter generelt. Det var tilfældet, da der blev skiftet fra Generation X til Generation Y, og vi ser det igen i skiftet fra Generation Y til Generation Z.

Sådan bliver du en bedre leder

Er du i tvivl om generationerne?

Generation X er i dag aldersmæssigt et sted mellem midt 30’erne og 50’erne.
Generation Y er nok bedre kendt som millennials.Generation Z er seneste generation.
Digitalt indfødte og færdes hjemmevant på flere forskellige sociale medier. Og mange af dem aner ikke, hvordan tiden var før mobiltelefonen og internettet ankom. Her kan du læse meget mere om Generation XYZ.

Hvad forventer Generation Z?

Ser vi nærmere på, hvad Generation Z forventer af arbejdspladsen og dens ledere, så er der sket en ændring i forhold til tidligere generationer. For Generation Z er det vigtigere, at ledere motiverer og gør arbejdet, og arbejdspladsen, sjov, interessant og spændende. Men hvor Generation X ønskede stærke etiske regler, så er det blot 12 % af Generation Z, der forventer dette af deres leder.

Vil du være på forkant med denne generations største frygt? Så skal du vide, hvordan du skal agere, når de fejler. Og du skal kunne samle dem op igen. Deres største frygt er at fejle, så jo hurtigere du kan få dem op på hesten igen (for nu at bruge en gammel kliché), desto mere vil du kunne få dem til at yde.

Det betyder også, at du, som virksomhedens nuværende leder, bør tage din egen definition af lederskab op til overvejelse. Og det skal du gøre for at opfordre de åbenlyse ledertalenter til at søge opad på karrierestigen, selvom de er utrygge ved det. Du er nødt til at arbejde med at give dem tryghed, så de kan performe.

Udfordringer for den moderne leder

BESTIL MATERIALE

Her kan du bestille materiale om toplederuddannelsen Executive Management Programme INSEAD

Men hvordan får vi de tilbageholdende til at tage ansvar?

En metode til at få Generation Z til at tage roller med ansvar er at gøre det i mindre perioder, kortere opgaver, ad gangen, og dermed sørge for at deres lederrolle ikke er permanent. Er man leder i dag, kan man være arbejdsbi i morgen. Så får man lederskabet ind under huden i små doser og har dermed tid til at vænne sig til rollen, udvikle sin måde til at tænke strategisk og tage chancer i mere eller mindre trygge omgivelser. Der er simpelthen plads til at fejle.

På den måde kan du som topleder også finde frem til, hvem af dine ansatte der blomstrer i lederrollen og dermed har de bedste betingelser for at lede, hvis der er behov for en permanent løsning.

Søger du yderligere inspiration indenfor ledelses- og bestyrelsesarbejdet? Du kan læse flere artikler på Scandinavian Executive Institutes hjemmeside, her.