Ny viden til at blive en endnu bedre leder

Der har været fart over feltet i Krista Juhls karriere – og nu sidder hun stærkt positioneret i Vattenfall – med flere talentkåringer bag sig og nu også lederuddannelsen Leadership Acceleration Programme.

Siden barnsben har Krista Juhl haft en drøm om at blive jurist, men vejen dertil blæste dog undertiden i lidt forskellige vindretninger, bogstavelig talt. For den endte nok lidt anderledes, end hun først havde tænkt: Vindindustrien vandt nemlig over advokatbranchen.

Krista Juhl, Head of Offshore Wind Procurement: Project Delivery & Support, Vattenfall.

– Jeg startede faktisk på folkeskolelæreruddannelsen, men det var ikke lige mig. Efter et sabbatår i Føtex’ kundeservice besluttede jeg mig imidlertid for at søge ind på cand.merc.jur-studiet, en erhvervsrettet kandidatuddannelse med fokus på både jura og økonomi. Alle burde i øvrigt tage et par år i detail, dér lærer man altså noget om mennesker. De første par år af studiet synes jeg dog, at det var lidt vanskeligt at planlægge min konkrete karrierevej, da studiet er en kombinationsuddannelse. Men da jeg mødte Helene, der var ekstern lektor på studiet og specialist i kontraktsret, blev det et vendepunkt for mig, fortæller Krista Juhl og fortsætter:

– Helene havde haft en tung karriere som koncernjurist forskellige steder i vindindustrien, og da jeg hørte om hendes job, var jeg ikke i tvivl: Arbejdet med kontraktforhold i vindindustrien skulle også være min vej videre. Og det gik jeg benhårdt efter. Helene blev min personlige mentor samt ven og hjalp mig de første par år i karrieren. Det underfundige sammentræf er, at hun i dag er en del af vores team i Vattenfall.

Lederuddannelse i samarbejde med IMD

BESTIL MATERIALE

Her kan du bestille materiale om lederuddannelsen Leadership Acceleration Programme IMD

Anerkendende talentudnævnelser

Efter endt studie arbejdede Krista som koncernjurist med en bred vifte af juridiske opgaver. Men da muligheden for at arbejde med indkøb og kontrakter i Vattenfall bød sig, var valget ikke svært. Siden har hun haft en række forskellige funktioner i selskabet, og blev blandt andet i 2019 udnævnt til ”Local Talent Development” samt til ”Top Talent”-programmet i 2022, hvilket er en anerkendelse af, at hun har potentialet til at udvikle sig til en toplederstilling i Vattenfall. På nuværende tidspunkt sidder hun som Head of Offshore Wind Procurement: Project Delivery & Support.

Vattenfall er et stort europæisk energiselskab med ca. 19.000 ansatte, som har sine aktiviteter i den nordlige og vestlige del af Europa. Selskabet er 100 procent ejet af den svenske stat, har mange forretningsområder i energiens værdikæde og leverer strøm til 7,1 millioner kunder og varme til 1,8 millioner kunder.

– Vattenfall har en strategi, der hedder ”Fossil Free Living within One Generation”. Det er særdeles inspirerende at være en del af en virksomhed, hvor vores CEO Anna Borg har udtalt ”Dette er ikke vores bæredygtige strategi. Dette er vores business-strategi – og den er bæredygtig”. Forretningsenheden vind er en af de nyere grene af vores forretning, og den er vokset enormt. Da jeg startede i 2016, var vi to indkøbere i afdelingen – nu er der 20. Faktisk er godt 70 procent af Vattenfalls investeringer indenfor vind, udtaler Krista Juhl.

Væksten i forretningen har givet hende mange karrieremuligheder undervejs, og i dag er hun leder for et af de tre offshore-teams.

– Det er en af de unikke ting ved Vattenfall – muligheden for intern udvikling, og at vi bliver opfordret til at søge interne stillinger og derigennem udvikle os. Mit job er utroligt spændende og varierende, og det meste af min tid bruger jeg på at understøtte teamet og udvikle os til at arbejde smartere og bedre sammen, forklarer hun.

Se indholdet i Leadership Acceleration Programme IMD

Lederuddannelse gav hands-on-værktøjer

For kort tid siden deltog Krista Juhl i lederprogrammet Leadership Acceleration Programme IMD, som Scandinavian Executive Institute tilbyder i samarbejde med IMD i Schweiz.

– På trods af, at jeg uofficielt har været leder i flere år, har jeg aldrig fået en formel lederuddannelse. Så da jeg tog imod forfremmelsen, blev jeg enig med min leder om, at uddannelse skulle være en del af pakken. Jeg vil enormt gerne dygtiggøre mig overfor mit team, der består af mange specialister og fagligt dygtige profiler, der har meget længere erfaring end mig selv. Det er min målsætning at få deres potentiale realiseret, og jeg ville derfor gerne koble både noget praktisk og teoretisk viden på, siger hun og tilføjer:

– Programmet har været en rigtig god blanding af det menneskelige i forhold til ledelse, strategi, udvikling, innovation og kommunikation – og hvordan man kombinerer disse discipliner. Det var meget nyttigt at få sat ord på de menneskelige aspekter af lederskabet, og jeg fik flere gode hands-on-værktøjer, der gør, at jeg kan arbejde bedre med teamet og mig selv. Mine kommunikationsværktøjer blev også styrket, særligt omkring forandringer og nye idéer. For gode idéer er intet værd, hvis ikke man inddrager menneskene omkring sig.

Lederprogrammets strategiundervisning kom desuden på et meget belejligt tidspunkt, da Krista Juhl og hendes kolleger netop nu står midt i et større strategiarbejde.

– Strategiundervisningen, og især Dreams & Details-rammeværktøjet, var virkelig en øjenåbner for mig. Tilfældigvis skulle vi arbejde med mission, vision og strategi den første uge, efter jeg kom hjem. Vi var alle lidt forvirrede omkring, hvordan vi skulle gribe det an, men heldigvis kunne jeg trække det koncept frem, jeg havde lært om på uddannelsen – og det gav os et fantastisk rammeværktøj til at strukturere arbejdet, siger Krista, før hun afslutter:

– Det var enormt givende at være en del af en gruppe med dygtige og reflekterede ledere fra andre brancher og virksomheder. Niveauet på undervisere og professorer i både Danmark og Schweiz var superhøjt, og programmet var veltilrettelagt og særdeles professionelt udført. Jeg har virkelig nydt det og føler, at jeg kommer hjem med en masse viden og praktiske værktøjer, der kan gøre mig til en endnu bedre leder.

Mød professorerne på lederuddannelsen

Fortsæt din læring efter endt uddannelse

– deltag i flere årlige undervisningsdage

Executive Forum er et eksklusivt læringsforum for dig, der ønsker at fokusere på og udvikle din ledelsesmæssige og strategiske viden og kompetence.

I Executive Forum får du aktuel og unik viden med henblik på at videreudvikle din leder- og bestyrelsesrolle. Du får inspiration fra professorer fra de internationalt anerkendte business-skoler, IMD og INSEAD, der via fire årlige masterclasses/undervisningsdage giver dig kontinuerlig læring om temaer, der optager virksomheder, ledere og bestyrelser i dag.

Forummet er desuden en enestående mulighed for at bevare kontakten med tidligere deltagere, hvis du har deltaget på et af Scandinavian Executive Institutes uddannelsesprogrammer.

Executive Forum – fortsæt din læring