Din profil ”lugter af ledelse”

Nogle dygtige HR-folk i forsikringsbranchen fortalte Nadja Rathjen, at hendes ”profil lugtede af ledelse”. Og sådan blev det. Hun sidder i dag som afdelingschef i Topdanmark – og har netop haft fokus på at udvikle sine ledelseskompetencer yderligere via deltagelse i lederuddannelsen Leadership Acceleration Programme IMD.

For nogen er karrieren planlagt ned i mindste detalje, og for andre får tilfældighederne i højere grad frit spil. Nadja Rathjen, der netop har deltaget på lederprogrammet Leadership Acceleration Programme IMD, hører til sidstnævnte kategori – karrierevejen er så og sige blevet asfalteret, mens hun kørte på den. Hun startede som bogholder og advokatsekretær og er nu afdelingsleder i Topdanmark.

Nadja Rathjen, afdelingsleder i Topdanmark

– Det er nok kendetegnende for mig, at karrieren har udviklet sig i de roller, jeg er landet i. Efter at jeg havde været bogholder og advokatsekretær i nogle år, kunne jeg godt mærke, at jeg ønskede at lave noget mere. Jeg fik lyst til at kombinere jura og økonomi, og valgte derfor at uddanne mig til cand. merc. jur. Det var en uddannelse, jeg var enormt glad for, og det var her, at min nysgerrighed med henblik på at optimere og integrere, virkelig blev vækket, fortæller Nadja Rathjen.

Lederprogram i samarbejde med IMD

”Forsikring valgte mig”

Nadja startede i et studiejob i Codan inden for skadeoptimering og fik efterfølgende lov til at skrive speciale i virksomheden. Det hele ledet til en fastansættelse.

BESTIL MATERIALE

Her kan du bestille materiale om lederuddannelsen Leadership Acceleration Programme IMD

– Man kan vel sige, at ”forsikring valgte mig”, nærmere end at ”jeg valgte forsikring”. Men det var den helt rette hylde. Jeg blev særdeles glad for forsikringsbranchen og havde rigtig mange gode chefer. Min Codan-tid varede i 12 år, og det var i allerhøjeste grad en periode, hvor jeg fik lov til at prøve meget forskelligt. På et tidspunkt var der nogle dygtige HR-folk, som fortalte mig, at jeg havde en profil, der ”lugtede lidt af ledelse”. Og da jeg fik mulighed for at arbejde med ledelse, var jeg klar over, at jeg var der, jeg skulle være, siger Nadja og tilføjer:

– Efter 5 år som skadechef og en barselsperiode følte jeg imidlertid, at tiden var kommet til at prøve noget nyt. Jeg havde ambitioner om at komme lidt ud over comfortzonen og startede i en lederrolle i en specialiseret back-office-afdeling i Topdanmark, der beskæftiger sig med komplekse nicheopgaver og alt det, der ikke kan håndteres af robotter eller outsourcing. Jeg er utrolig glad for et arbejde, hvor omdrejningspunktet er at få styr på processer, skabe synergier, effektivisere og optimere og sidder i dag som leder for en afdeling med 24 ansatte.

Se indholdet i Leadership Acceleration Programme IMD

Talentprogram gav smag for mere

Da Nadja Rathjen arbejdede i Codan, blev hun udvalgt til at deltage i et internationalt talentprogram, hvor hun fik mulighed for at gå i dybden med strategi, ledelse og selvudvikling. Og det har efterfølgende givet smag for mere.

– Det internationale talentprogram var en god ballast at få med videre, og det har nok også være årsagen til, at jeg ønskede et endnu tungere fundament i relation til min ledelsesopgave. Hvis man ønsker at udvikle sig selv, sit job og sin virksomhed, bør man aldrig stoppe med at udvikle og opdatere sine kompetencer. Mit valg af program faldt på Leadership Acceleration Programme, da det rent tidsmæssigt er organiseret således, at det passer ind i den work-life-balance, jeg er optaget af at opretholde. Man skal være 200 procent til stede, mens programmet er i gang, men det er tilrettelagt på en måde, så det passer ind i en travl hverdag med job og familie – uden at man ”knækker halsen”.

Rathjen beskriver programmet som særdeles godt og med en ”rød tråd” gennem hele forløbet.

– Niveauet var virkelig højt, og det bliver understreget af de øvrige ledere, der var med. I forhold til det output, man får, er det enormt værdifuldt og inspirerende at møde ledere fra andre brancher, der har lignende udfordringer som en selv. Man lærer meget af den diversitet, man bliver præsenteret for og får meget ud af debatterne og de øvrige deltageres åbenhed. Derudover var programmet spækket med dygtige undervisere – både de danske, og de vi mødte på IMD i Schweiz. Paletten af innovation, kultur, strategi, forandring og kommunikation var enormt god, og den måde modul 2 byggede ovenpå modul 1 fungerede godt. Det er tydeligt, at det ikke bare er undervisningsmateriale, de har liggende i skuffen, men at vi bliver præsenteret for den nyeste forskning inden for relevante fagområder.

Mød underviserne på Leadership Acceleration Programme IMD

Psykologisk tryghedskultur

Nadja fremhæver en række key-learnings, hun kommer hjem med – som har haft særlig betydning for hendes udbytte af lederprogrammet.

– Vi talte meget om innovation, og at innovation ikke bare handler om store og banebrydende opfindelser. Men at det handler lige så meget om at ændre på flow og processer, og at det det ofte er de små implementeringer, der giver en hurtig gevinst på den korte bane. Vi fik en række virkelig gode værktøjer til at arbejde med innovation, som jeg direkte kan anvende i mit job. Dernæst var kommunikationsdelen nyttig, både i forhold til, hvordan man kommer igennem med sine budskaber til medarbejdere og samarbejdspartnere, og hvordan man kommunikerer sine strategier, siger hun og afslutter:

– Læringen om psykologisk tryghed var desuden meget inspirerende og binder på en måde alle de øvrige ting samme. Ina Toegel på IMD talte meget om vigtigheden af at skabe et psykologisk trygt fundament, hvilket er basis for alt andet. Formår vi ikke at skabe en kultur med denne tryghed, er der ingen, der tør komme frem i bussen og sige sin mening – og så går vi glip af meget værdifuld viden.

Se alle executive-uddannelser her

Fortsæt din læring efter endt uddannelse

– deltag i flere årlige undervisningsdage

Executive Forum er et eksklusivt læringsforum for dig, der ønsker at fokusere på og udvikle din ledelsesmæssige og strategiske viden og kompetence.

I Executive Forum får du aktuel og unik viden med henblik på at videreudvikle din leder- og bestyrelsesrolle. Du får inspiration fra professorer fra de internationalt anerkendte business-skoler, IMD og INSEAD, der via fire årlige masterclasses/undervisningsdage giver dig kontinuerlig læring om temaer, der optager virksomheder, ledere og bestyrelser i dag.

Forummet er desuden en enestående mulighed for at bevare kontakten med tidligere deltagere, hvis du har deltaget på et af Scandinavian Executive Institutes uddannelsesprogrammer.

Executive Forum – fortsæt din læring