Kvinder i bestyrelser – Uden kvinderne skaber vi en ”monokultur”

Fordelen ved kvindelige bestyrelsesmedlemmer er flere perspektiver på virksomhedens måde at drive forretning og håndtering af de ledelsesmæssige aspekter.

Mie Krog er professionel bestyrelseskvinde med en lang række bestyrelsesposter. Hun tror ikke på, at homogenitet løser fremtidens udfordringer og er en klar fortaler for, at man via diversitet vil kunne opnå meget bedre resultater i bestyrelsesarbejdet.

Mie Krog er bestyrelsesmedlem i Scandinavian Executive Institute,  er professionel bestyrelseskvinde og aktiv i flere bestyrelser, blandt andet som formand i Kentaur, Y-Connection og AllStyles samt bestyrelsesmedlem i blandt andet Flügger, Plantorama, DGI Byen samt Republica. Desuden arbejder hun som rådgiver med strategiudvikling for ejerledede SMV-virksomheder.

Mie Krog er endvidere en efterspurgt oplægsholder omkring emner som bestyrelsesarbejde, diversitet i ledelse samt digitalisering fra et ledelsesperspektiv. Hun har også været med til at stifte Bestyrelseskvinder, der er en frivillig forening med et overordnet mål om at fremme flere kvindelige bestyrelsesmedlemmer.

Mie Krogh deltager desuden i Advanced Board Programme – et bestyrelsesprogram designet med INSEAD.

Steen Buchreitz Jensen, CEO i Scandinavian Executive Institute, ser frem til samarbejdet med Mie Krog.

– Mie er en særdeles erfaren erhvervs- og bestyrelsesprofil med en bred erfaring. Med hende får vi suppleret og styrket vores bestyrelse og dermed vores virksomhed, og jeg er overbevist om, at de nye perspektiver, hun kommer med, vil give ekstra dynamik og diversitet til vores bestyrelse, siger Steen Buchreitz Jensen.

For Mie Krog er det ikke mindst interessen for videreuddannelse og det nære samarbejde med internationale og velrenommerede business-skoler, der gør en bestyrelsespost i Scandinavian Executive Institute attraktiv.

– Jeg har arbejdet med ledelse og bestyrelsesarbejde gennem en lang periode, hvor jeg har mødt både ledere fra store virksomheder, ejerledere i SMV-segmentet og bestyrelsesmedlemmer. Det gør, at jeg er blevet meget opmærksom på, at der ofte er et stort behov for at opkvalificere sig inden for dette fagområde midt i livet. Her bidrager Scandinavian Executive Institute med et fantastisk tilbud – og i den forbindelse ser jeg ikke mindst det internationale perspektiv og koblingen med uddannelsesinstitutioner i verdensklasse som et særdeles vigtigt og interessant element, siger hun.

Mie Krogh

Mie Krogh

BESTIL MATERIALE

Her kan du bestille materiale om bestyrelsesuddannelsen Advanced Board Programme INSEAD

Forundring over manglende kvindelige bestyrelsesmedlemmer

Ifølge Mie opstod hendes interesse for bestyrelsesarbejde egentlig ved en tilfældighed.

– Jeg havde en kollega, der trak mig med ind i en bestyrelse – og det gav mersmag. Jeg har desuden fra barnsben set mine forældre involvere sig i bestyrelsesarbejde, så egentlig føltes det vel bare naturligt for mig, fortæller Mie Krog.

Med en baggrund som cand. negot og en HD i international afsætningsøkonomi, 25 års erhvervserfaring samt 15 år med bestyrelsesarbejde har Mie efterhånden skabt sig en solid position i dansk erhvervsliv. Og interessen – eller måske nærmere forundringen over manglen på kvinder i ledelsespositioner og på bestyrelsesposter – fik hun, da hun arbejde for henholdsvis LEGO, Dansk Supermarked og Jysk.

– I flere år sad jeg i direktionen i disse virksomheder, og det var det, der virkelig fik mig på sporet. Jeg arbejdede i nogle virksomheder, der havde kvinder som sin primære målgruppe, og det undrede mig, at kvindeandelen var så lav, både i ledergrupper og i bestyrelser. I disse virksomheder er målgrupperne som nævnt i høj grad kvinder, og ud fra et kommercielt fokus virkede det ikke hensigtsmæssigt, at der var så få kvindelige beslutningstagere på højt niveau, siger Mie Krog og fortsætter:

– Senere har jeg fået meget viden om samt indsigt i high-performance-teams, og at det bidrager meget mere til værdiskabelsen, når man blander teams i både bestyrelser og virksomheder, så man ikke får en ”monokultur”. Det gælder naturligvis ikke bare i forhold til kønsproblematikken, men også i relation til fx alder og fagkundskaber.

Executive Board Programme INSEAD – Grundlæggende bestyrelsesuddannelse

Ræk hånden op, kvinder!

For Mie Krog handler det i høj grad om at finde måder hvorpå man kan inspirere flere kvinder til at se muligheder og fordele ved at involvere sig i fx bestyrelsesarbejde.

– Vi må arbejde målrettet for, at flere kvinder får lyst til at arbejde i topledelsen og på strategisk niveau – vi har kort fortalt behov for flere kvinder i ”pipelinen” til disse stillinger. Men kvinderne skal også øve sig i at være synlige og netværke med relevante personer. Faktisk bliver hele 95 procent af alle bestyrelsesposter besat via netværk, så synlighed og tilstedeværelse kan ikke negligeres. Kvinderne skal blive bedre til at række hænderne op, siger Mie Krog.

Men også for virksomhederne vil der være store fordele at hente.

Kvindelige bestyrelsemedlemmer

En af de store fordele ved at få flere kvinder med på holdet handler om at få flere perspektiver på en virksomheds eller organisations problemstillinger. Det drejer sig både om nye perspektiver omkring hvordan vi organiserer os, hvordan vi driver vores forretning og hvordan vi håndterer de ledelsesmæssige aspekter. Jo flere perspektiver, jo flere løsninger. Vi lever i en foranderlig verden, og det er helt essentielt, at vi er omstillingsparate og formår at omsætte udfordringer til muligheder, påpeger hun.

Store dansk-norske forskelle

Mie Krog føler ikke, at hun personligt har mærket, at der har været barrierer, som har hindret hende i at opnå det, hun ønskede i forhold til bestyrelsesarbejde.

– Det bliver selvfølgelig diskuteret, om der er kvinderne, mændene eller ”strukturen”, der er årsagen til manglende kvinder på disse poster. En ny undersøgelse fra Boston Consulting Group viser imidlertid, at 23 procent af mændene i Norge ser det som et problem, at der er for få kvinder i ledergrupper og bestyrelser. I Danmark er tilsvarende tal bare syv procent. Så det er helt tydeligt, at der også er nogle markante kulturelle forskelle inden for Skandinavien. Jeg kan godt lide at tale om muligheder – for grundlæggende tror jeg, at det vi mangler, er viden og indsigt. Mange kvinder aner ikke, at dette er en mulighed, og vi skal være nogle, som tør sige, at der er sjovt – for det er det, slutter Mie Krog.

Læs også artiklen: “Flere kvindelige bestyrelsesmedlemmer – hvordan vender vi skuden?