Undersøgelse viser 9 ud af 10 medarbejdere bliver i virksomheden efter endt lederuddannelse

Er der noget om snakken – eller risikerer du reelt, at dine medarbejdere og ledere siger “tak og farvel” og avancerer til en højere stilling i en anden virksomhed?

Af Steen Buchreitz Jensen

Indrømmet, vi har selvfølgelig en vis interesse i at skrive om, hvorfor det er vigtigt at uddanne sig og tilegne sig ny viden og inspiration hele livet. Det er trods alt det, vi lever af. Heldigvis er der mange, der deler vores holdning. Men der er en sejlivet myte, som ofte står i vejen for, at virksomheder bruger ressourcer på at uddanne og dygtiggøre deres medarbejdere og ledere. Myten er samtidig ét af de mest fortærskede dilemmaer i business:

CFO: “Hvad nu, hvis vi uddanner medarbejderne, og de flytter til en anden virksomhed?”
CEO: “Hvad nu, hvis vi ikke uddanner dem, og de bliver?”

Når dilemmaet er så fortærsket, som det er, skyldes det selvfølgelig, at det er en reel bekymring for rigtig mange CFO’er, HR-ansvarlige og andre med ansvar for virksomhedens økonomi og personale. Men er der noget om snakken? Har CFO’en noget at have sin bekymring i?

Uddan dig – Executive Management Programme INSEAD

9 ud af 10 bliver i virksomheden

Vi har lavet en undersøgelse af deltagere på vores lederuddannelse, Leadership Acceleration Programme, som vi gennemfører i samarbejde med den schweiziske business school IMD. Vi har set på, hvad deltagerne laver i dag, to år efter uddannelsen. Og, ikke mindst, hvor de er ansat i forhold til dengang de tog uddannelsen.

55 procent af deltagerne har fået et nyt job med større ansvar, hvilket er præcis, hvad uddannelsen gerne skal ruste dem til. Så langt, så godt. Nok så interessant er det, at 80 procent af dem, der har fået et nyt og tungere job, har fået det i samme virksomhed, som de var ansat i, da de deltog i uddannelsen. De er med andre ord ikke løbet nogen som helst steder, men er bare blevet mere værd for den virksomhed, der formentlig betalte for hele, eller i hvert fald en del af, deres uddannelse.

Faktisk er hele 89 procent af deltagerne fra Leadership Acceleration Programme stadig ansat i samme virksomhed, som før de tog lederuddannelsen. Kun 11 procent er skiftet til en anden virksomhed. Det skal også tilføjes, at flere af deltagerne faktisk var på uddannelsen, fordi de netop havde fået nyt job og skulle klædes bedre på til at bestride det.

Læs om Leadership Acceleration Programme IMD

Uddannelse med hold i virkeligheden

Vores lille undersøgelse understøtter min klare holdning og formodning: Du uddanner ikke dine medarbejdere til flugt. Du uddanner dem, til at blive. Når du investerer i uddannelse af dine medarbejdere og ledere, sender du et klart signal om, at du vil dem, og at du tror på dem. Den loyalitet bliver gensidig, når du sætter handling bag og investerer i dem.

Dertil kommer, at Leadership Acceleration Programme er designet til at være en integreret del af deltagernes dagligdag i virksomheden. De arbejder med konkrete udfordringer fra virksomheden, og de får tilknyttet en mentor, typisk deres chef, hvilket knytter deres udvikling endnu tættere sammen med den virksomhed, der typisk betaler for uddannelsen.

Og så lige en lille provokation til at skylle efter med: Hvis ikke du tilbyder dine medarbejdere og ledere, at de kan udvikle sig og skabe sig en karriere i din virksomhed … hvad tror du så, de gør? Mit kvalificerede gæt er, at så finder de i hvert fald en chef, og en virksomhed, der vil.

Dette siger tidligere deltagere om Leadership Acceleration Programme

INSEAD er en af verdens førende videregående business schools for ledere. Det fransk baserede, men globalt dækkende universitet samler mennesker, kulturer og ideer fra hele verden for at udvikle ledere og transformere organisationer via forskning, tænkning og undervisning.

LÆS MERE…

IMD, International Institute for Management Development, i Lausanne i Schweiz er en af verdens førende business schools. Målet er at udvikle succesrige, globale ledere – som individer, i teams og i organisationer – og gøre dem til verdens dygtigste gennem uddannelser og forskning.

LÆS MERE…