En udviklingsrejse at gå fra at være kollega til chef

Johan Kvartborg har gennem 20 år været en del af distributionsvirksomheden Light Partner, hvor han startede som ungarbejder og i dag er salgs- og markedsdirektør samt medejer. Den transformation har blandt andet afstedkommet et ønske om ny viden og inspiration om strategi, lederskab og kommunikation.

Johan Kvartborg er salgs- og markedsdirektør i Herning-baserede Light Partner, der gennem mere end 30 år har været distributionsvirksomhed til underholdningsindustrien. Virksomheden startede oprindelig som leverandør af lysprodukter til teater- event- og tv-branchen, men har gennem de seneste fem år gennemgået en strategisk udvikling, og er nu totalleverandør af high-end-produkter og -services inden for både live-lys, lyd og samt installationsprodukter. Light Partner har den danske distribution af en række internationale agenturer inden for lyd og lys og rådgiver om, markedsfører og sælger disse produkter i hele Danmark.

Johan Kvartborg, salgs- og markedsdirektør, Light Partner

– Jeg har selv en lang historik i virksomheden, hvor jeg for 20 år siden startede som ungarbejder. Senere blev jeg oplært på værkstedet samtidig med at jeg uddannede mig, og efterfølgende arbejdede jeg i support og sidenhen i salgsafdelingen. I den periode var jeg på deltid og havde min egen virksomhed ved siden af. For små fem år siden blev jeg salgschef i Light Partner og lukkede da min egen virksomhed, og siden da har jeg desuden fået ansvar for marketing og service, så jeg nu står for hele den kommercielle del af virksomheden. Det har været en spændende rejse at få lov at vokse personligt, samtidig med at virksomheden har været i konstant vækst – og så har det da også været lidt af en ”læringsrejse”. Specielt det at gå fra at være kollega til at blive leder, var et stort skridt efter så mange år i virksomheden, fortæller Johan Kvartborg.

Lederuddannelse i samarbejde med IMD

Nedtur – og efterfølgende optur

Sideløbende med at han overtog ansvaret som salgsdirektør, gik han ind på ejersiden i Light Partner, og sammen med de øvrige ejere og bestyrelsen var det også starten på et omfattende strategiarbejde.

– I 2019 var vores produkter udelukkende centreret omkring professionelle lysprodukter, men sammen med bestyrelsen kiggede vi dengang på audiomarkedet som en mulighed for vækst, hvilket affødte en investering i netop dette marked i slutningen af 2019. Det var lige inden coronapandemien, som bød på en komplet nedlukning af underholdningsindustrien, og en periode hvor vi gik fra at være mere end 20 ansatte til bare at være fem. Heldigvis kom vi godt ud på den anden side og var da også klar til at indtage et nyt marked med produkter til AV-installatørerne, hvilket betyder, at vores virksomhed i dag består af 30 ansatte, som håndterer de ”tre ben”: Lyd, lys og installationsprodukter, forklarer Johan Kvartborg og tilføjer:

– Da corona ramte, var jeg desuden meget ny som leder, og den situation bød naturligvis også på en kæmpe omvæltning for mig personligt. Heldigvis havde jeg en kompagnon med massevis af erfaring og en bestyrelse at læne mig op ad. Men den nye jobfunktion affødte også et behov for at begive mig ind i læringsverdenen for at få koblet ny viden og indsigt på.

Se indholdet i Leadership Acceleration Programme IMD

Lærerig lederuddannelse i Schweiz

Ifølge Johan Kvartborg var det tanken at starte lederuddannelsen Leadership Acceleration Programme kort tid efter, at han havde startet i det nye job – en uddannelse, som hans kompagnon også tidligere havde deltaget i. Men også dette satte corona en midlertidig stopper for.

– Set i eftertid, er jeg glad for, at det blev udskudt. For da jeg startede på programmet, havde jeg nået at være leder nogle år og havde dermed erfaring at relatere til i undervisningen. Det har været spændende at møde ledere fra andre brancher og ikke mindst internationale undervisere, der er særdeles gode til at inddrage eksempler og viden fra den virkelige verden. Niveauet på professorerne og underviserne var meget højt – og det gælder både dem, vi traf i Danmark og på IMD i Schweiz, fremhæver han og fortsætter:

– Helt overordnet har jeg fået ny indsigt i et godt mix af strategi, lederskab, kommunikation og kultur. Især kulturdelen fylder meget i Light Partner, hvor vi er en kulturdrevet virksomhed, der ønsker at videreføre vores kultur til de nye ansatte. Undervisningen har helt klart givet mig en masse nye input og viden om nye tendenser, og så har det været særdeles givende med den åbne og ærlige kommunikation på holdet, der gjorde, at man følte sig tryg, og at man kunne åbne op omkring egne udfordringer og problemstillinger. Sparring og netværk med de øvrige deltagere har virkelig bidraget positivt til oplevelsen.

Mød underviserne på lederprogrammet

Uddannelse har givet ”ro på”

Ifølge salgsdirektøren er der en række specifikke læringer, han har taget med hjem, og som kommer til at få betydning fremadrettet.

– Strategiundervisningen, som omhandlede, hvordan man skal udvikle sig fra en styrkeposition, var noget, jeg bed meget mærke i: Hvordan kunstig intelligens kommer til at have indvirkning fremover, hvilke muligheder det giver og hvordan vi tænker det ind i fremtiden. Dernæst fik jeg et stort udbytte af kommunikationsdelen, og hvordan man formår at kommunikere sin strategi og involvere medarbejderne, så man sikrer motivation og engagement til at eksekvere på strategien. Afslutningsvis oplevede jeg kultursessionen som enormt inspirerende, og herunder hvordan man får skabt en god feedbackkultur i sin organisation, siger han og afslutter:

– Ud over den nye viden og inspiration, har jeg helt overordnet fået ro på i forhold til at få bekræftet, at vi har været på rette vej med mange af de ting, vi har foretaget os de senere år. Og så er det super med et intensivt forløb, hvor man kommer hjem med en masse ny energi og motivation – det er ikke tvivl om, at det er sundt at gå lidt ud af ”driftsmodus” for en stund.

Tilmeld dig lederprogrammet her

BESTIL MATERIALE

Her kan du bestille materiale om lederuddannelsen Leadership Acceleration Programme IMD

Executive Forum

– Book dit faglige boost nu!

Kunne du tænke dig en løbende faglig vidensindsprøjtning og få ny inspiration til dit lederjob, så vær med i vores Executive Forum.

Executive Forum giver dig ny viden på udvalgte temaer og nye perspektiver og indsigter til brug for udvikling af virksomheden og dit daglige arbejde.

Book dit faglige boost i Executive Forum allerede nu.

Med Executive Forum får du aktuel viden og inspiration fra top-professorer fra de internationalt anerkendte business-skoler, IMD og INSEAD. Forummet giver desuden en enestående mulighed for at sparre med andre ledere og bestyrelsesmedlemmer i et dynamisk og intensivt læringsmiljø – og er dermed grobund for en kontinuerlig udvikling af både ledelsesfaglige og personlige dimensioner.

Køb billet til en eller flere masterclasses her.