Ledelsesproblematikker under Covid-19

LEDELSESSERIE

Her i efteråret stiller vi skarpt på, hvad danske og norske virksomheder og organisationer har lært af Covid-19. Hvad gik galt, hvad gik godt, hvilke ledelsesproblematikker har virksomhedslederne oplevet – og hvilke gode råd kan de give videre til andre? Denne gang har vi talt med chefen i TV2 Nord.

Administrerende direktør og ansvarshavende chefredaktør i TV2 Nord, Mikael Justesen, er den tredje topleder, vi taler med i vores serie om ledelsesproblematikker og -læringer i en coronatid. Også den nordjyske mediekanal har mærket de seneste otte måneders intensive corona-udfordringer tæt på kroppen.

LÆS MERE OM LEDELSESPROBLEMATIKKER UNDER CORONA: Corona-udfordringer i Københavns Zoo og Ledelsesudfordringer i en corona-tid i Nord Pool.

– Vi var ikke længere i stand til at producere på normal måde, så det stillede nogle helt nye krav til organisering af arbejdet. Vi ønskede at begrænse fremmødet i Aabybro, og derfor oprettede vi såkaldte ”kæder”, hvor vi maksimalt var 10-12 personer på kontoret, mod de sædvanlige 50-60 personer. Derudover lukkede vi ned for samtlige studieproduktioner samt besøgende og gæster på tv-kanalen, fortæller Mikael Justesen og tilføjer:

– Hele vejen igennem krisen – og det gælder stadig – har vi haft to ufravigelige krav til os selv: Vi skulle først og fremmest sikre de ansattes og deres familiers helbred og dernæst sørge for at producere indhold, så vi var i stand til at udkomme.

Toplederuddannelse i samarbejde med INSEAD

Et vigtigt forspring

Ifølge TV2 Nord-chefen kom nedlukningen den 11. marts heldigvis ikke bag på ledelsen i tv-kanalen.

– Vi havde en fornemmelse af, hvad som var på vej. Og allerede flere dage før Danmark lukkede ned, var vores medarbejdere sendt hjem. Det gav os helt klart et forspring i relation til at få teknologien og samarbejdsformerne til at fungere. Vi fik virkelig styrket vores evner og muligheder for at producere decentralt, og vi har vist, at vi sagtens kan få en masse god produktion ud af denne arbejdsform. Faktisk har vi gennem hele perioden kunne fremvise gode seertal, siger han.

Læs også “Sådan sikrer du livslang læring”

BESTIL MATERIALE

Her kan du bestille materiale om toplederuddannelsen Executive Management Programme INSEAD

Michael Justesen

Mikael Justesen

Administrerende direktør og ansvarshavende chefredaktør, TV2 Nord

Deltager i Executive Management Programme INSEAD

Løftede ansvar og opgaver

TV2 Nord har, qua sin finansieringssituation, ikke været direkte påvirket på pengepungen som fx en privat produktionsvirksomhed ville være. Men det ændrer ikke på, at organisationen skal opfylde visse produktionskrav.

– Jeg er virkelig imponeret og positivt overrasket over, hvor godt de ansatte har formået at udnyttet den store frihed. Hvor dygtige de har været til at løfte deres ansvar og opgaver fra hjemmearbejdspladsen. Arbejdet fra hjemmekontor fungerede supergodt for nogle, og andre har selvfølgelig følt, at det var svært. Men det generelle billede er, at det har været positivt, og at de har været gode til at beskæftige sig selv. Faktisk er det gået så godt, at vi vurderer mere hjemmearbejde på den lange bane for en række af medarbejderne. Det skaber en god fleksibilitet, fortæller Mikael Justesen.

Hjemmearbejdspladser er nok ikke den eneste ændring, som tv-kanalen tager med i den fremtidige drift.

– Kæderne, som de ansatte arbejder i, kommer vi også til at fortsætte med. Medarbejderne har fået nogle meget tætte kollegaer på denne måde, og det har både været givende for den enkelte og effektivt rent arbejdsmæssigt. Desuden har jeg bare været i København en gang siden marts måned. Så virtuelle møder kommer vi til at fortsætte med – vi har sparet både tid, penge og ikke mindst CO2 på den konto.

INSEAD-program med fokus på strategisk forandringsledelse

Kreativiteten blomstrer under corona

Han påpeger, at et vigtigt element i, hvordan corona-situationen er blevet håndteret, relaterer sig til ledelsens evne til at turde handle og være på forkant. Det har givet de ansatte nogle trygge arbejdsrammer, som han mener har været vigtige.

– Repræsentanter for ledelsen var i daglig kontakt med de ansatte, og vi gjorde meget for at holde humøret oppe. Vi opfordrede blandt andet de ansatte til at komme med kreative forslag og idéer. Og det væltede ind med idéer – store som små. Langt de fleste af disse idéer har været noget, vi har kunnet anvende. På et tidspunkt købte vi i ledergruppen hveder til de ansatte. Tog ud til dem, ringede på døren og fik en lille sludder – og ikke mindst: set hinanden. Det er nok noget af det bedste, jeg nogensinde har gjort som chef, siger TV2-chefen, og fortsætter:

– Nu begynder vi at vurdere, hvordan vi skal afholde årets julefrokost. Kreativiteten bliver sat på prøve, og der er nogle benspænd undervejs. Men vi skal nok finde på noget godt.

Uddannelse øger lederes performance markant

Udviklingsarbejde er vanskeligt

Når Mikael Justesen tager et blik i bakspejlets klare lys, ser han imidlertid en ting eller to, som måske kunne være gjort anderledes.

– Vi fik nok lukket ned for mere i marts, end vi havde behov for. Det med at vi stoppede al anden produktion end nyheder, kan jeg måske godt se, ikke var nødvendigt. Jeg kunne godt tænke mig, at vi havde opretholdt noget mere – for det havde vi klaret, udtaler han og tilføjer:

– Udviklingsarbejde synes jeg imidlertid er hammersvært under corona-tiden. Det at udvikle nye initiativer og sætte strategiprojekter i gang. Det er vanskeligt, og det er nok det, der driller mig mest lige nu. Driften fungerer godt med coronaen som makker, men det samme gør sig ikke gældende i forhold til udviklingsarbejde.

Coronakrisen fremmer bestyrelsens effektivitet – læs hvordan

En ledelsesudfordring: Eftertidens dom

Afslutningsvis er Mikael Justesen spændt på de analyser, som helt sikkert vil fremkomme, når Covid-19 igen aftager.

– Det er en af de ting, vi har talt meget om her hos os. Har man begået store fejl, så ved man det. Men man får aldrig at vide, om man har gjort det godt. Jeg er spændt på eftertiden dom: Gjorde vi fx alt for meget, eller var det tilpas? Jeg er helt indforstået med, at det grundlæggende er umuligt ikke at have lavet fejl. Men jeg vil hellere have ”tæsk” for at have gjort for meget – end for lidt. Det er jeg ikke et sekund i tvivl om, slutter TV2 Nord-chefen.